Bortsett fra å ha betennelsesdempende effekt, evnen til å kurere en begynnende forkjølelse og til å gi kjærlighetslivet et stimulerende løft er den verdensberømte franske «soupe l'oignon» en av de ypperste og mest velsmakende supper man kan få. Den varmer og gjør noe udefinert positivt med deg. Den har alt: sødme fra løken, mektig kraft fra kylling, eller aller helst oksehaler. Sprø konsistens fra det ristede brødet og innsmigrende, komplekse smaker fra Gruyèreosten, som er laget på kumelk og som smaker av nøtter, er litt kremete og blir ofte brukt i det franske ostesmørbrødet – croque-monsieur. Dessuten har de i Frankrike lange tradisjoner med løk som afrodisiakum. Det var derfor vanlig å servere løksuppe til det nygifte paret på bryllupskvelden.

Løksuppe

  • 1,5 kg løk

  • 1 godt stykke gruyèreost eller comte, 300–400 g

  • 1-1,5 liter kyllingkraft, eller oksehalebuljong

  • litt konjakk

  • laurbær

  • frisk timian

  • smør

  • hele svarte pepperkorn

  • 2 ss hvetemel

  • Marsalavin eller sherry

  • 1 daggammel loff litt sukker

Skjær all løken i ringer. Stek den sakte i rikelig med godt smør i den samme kasserollen som du skal lage suppen. Løken vil etter hvert karamelliseres. Besøk kasserollen med jevne mellomrom og snu litt på løken så den ikke blir brent. Dette vil ta litt tid – om lag det samme som 3/4 episode av Hotell Cesar. Nå kan du skjære opp loffen i passe skiver, disse steker du på rist i ovnen til de tar farge, og blir tørre som kavringer. dette kan du også gjøre i brødristeren.

Når løken er ferdig kan du strø litt hvetemel over og tilsette buljongen. Alt av krydder skal nå tilsettes sammen med Marsalavinen. Hvis du har et tefilter å legge krydderne i er det ypperlig. Hvis ikke kan du legge dem i et stykke gasbind – knyte for og la det koke med i suppen.

Skulle du nå av en eller annen grunn ha ei flaske konjakk stående i umiddelbar nærhet av komfyren og nærmest ved et uhell skulle komme til å søle en skvett ned i suppen, er du jo særdeles heldig. Tilsett også et par klyper sukker. Nå skal suppen koke ferdig i cirka 30 minutter. Da bør bouquet garni (krydderposen) fjernes, og suppen smakes til med salt og pepper

Nå heller du suppen i ildfaste dype skåler. Legg ristede loffskiver oppå suppen og løken. Dekk så med et rikelig lag med revet ost. Sett skålene på rist under grillelementet og grill (forsiktig nå!) til osten begynner å boble og tar farge. Drypp litt smeltet smør over osten og hakk litt frisk timian fra potte over like før servering. Har du ikke har ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og tatt farge, og legge på toppen av hver suppetallerken (dette er en nødløsning). Skal du servere suppen til dine gjester – husk å kalle retten soupe l'oignon når du presenterer. Da høres løksuppen mye dyrere ut!

Ingenting er som fransk løksuppe når du sitter med beina strukket mot den flammende peisen en frostnatt i januar. Halvt fraværende lytter du til den kalde nattevinden og ulveflokken som holder hylekonsert i skogholtet like ved hytta. Du kveler et lit grøss, trekker for gardinene og låser ytterdøra. Sakte drikker du av den glovarme nærende suppen og kjenner velværet strømme gjennom deg helt ut i tåspissene.

«La vie est merveilleuse avec soupe à l'oignon française.»

Tidligere Hildurs-kokk Atle Tilrem deler av sin erfaring og kunnskap som kokk med BAs lesere og vil inspirere til nye suksesshistorier i sørhelgelandske kjøkken.