Torsdag og fredag besøkte samferdselsråd Svein Eggesvik Sør-Helgeland og han ble med de lokale ordførerene på tur for å se på veistandarden.

Samferdselsråden var fredag ettermiddag fornøyd med Sør-Helgeland-turneen, og han mener mye kan gjøres i regionen.

- Det har vært en veldig interessant og fin dag. Vi har vært både i Brønnøysund, Sømna og Bindal. Jeg har sett utfordringene som er på vei og trafikksikkerhet. Det er tydelig at mye kan forbedres langs veiene på Sør-Helgeland.

Mangel på vedlikehold

Eggesvik mener Nordland har en stor jobb foran seg når det gjelder trefikksikkerhet og samferdsel. Nå håper han rundreisen kan bidra til bedring.

- Det er de samme utfordringene på Helgeland som i Nordland generelt. Spesielt på fylkesveiene er det behov for en utbedring, samtidig som der er etterslep på vedlikehold.

- Det viktigste er at jeg får se hvilke utfordringer kommunene står ovenfor, og at de sender inn sine ønsker slik at vi kan behandle sakene. Det som går på trafikksikkerhet kan vi behandle relativt raskt, men større prosjekter vil naturligvis trenge lengre behandlingstid.

Ser etter løsninger

Nå skal Eggesvik bearbeide intrykkene fra turneen og sette sammen planer for videre arbeid.

- Nå skal jeg samle inn informasjonen jeg har fått i løpet av de siste dagene og sende det ut til de aktuelle instansene. Det som omhandler vei går til Statens Veivesen og det som gjelder båt og ferge går til vegvesenet og samferdselssjefen.

Følger transportplanen

Fylketstinget vedtok i forrige uke en regional transportsplan som skal bedre samferdselssituasjon. Eggesvik tror planen kan hjelpe med å redusere etterslepet på vedlikehold i Nordland.

- Vi har i Nordland et etterslep på 8,7 milliarder kroner, samt utfordringer på tuneller. For å løse dette trenger vi hjelp fra staten. Ellers følger vi en prioriteringsliste som omhandler vedlikehold og nybygging av veier. Prioriteringslisten ligger i den regionale transportplanen.