Ordføreren bruker vannscooter til å handle

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) mener saken er krevende fordi "det råder en del usikkerhet" rundt denne relativt ferske lovendringen.

- Jeg er en ivrig vannscooter-bruker selv. Jeg bruker den til alt som jeg brukte skjærgårdsjeepen til før. Jeg drar på butikken for å handle med scooteren. Den har ikke mer fart, men jeg vil påstå den er mer sikker enn jeepen jeg hadde før. Jeg har bedre oversikt og manøvrering. Er det et leketøy? Jeg vil påstå at den - i likhet med mange andre motoriserte farkoster - er begge deler, uttalte Hanssen.

Ordføreren mener at dette handler om at folk må bruke sunn fornuft, og følge lover og regler til sjøs. Han presiserte også at presiseringene som er kommet fra departementshold gjør det umulig for Brønnøy å kun forby vannscooter.

- Da må vi regulere alle motoriserte fartøy på sjø, sa Hanssen.

Vil ikke forby vannscooter

Han mener Brønnøy må kunne dokumentere at vannscooter medfører flere skader, mer støy eller lignende før man eventuelt kan diskutere forbud eller restriksjoner.

- Å forby vannscooter vil bli som å forby alle helgelendinger fra å dra på byen en fredag ettermiddag fordi man én gang har opplevd ulage. Jeg maner til ro her, og at vi ser dette an nå - at vi følger utviklingen i skjærgården vår. Hvis dette blir et særskilt problem, så kan vi da i så fall dokumentere at det er et problem og gjøre noe med det, sa ordføreren.

Replikker om støy

Saltermark var enig med ordføreren i at man i denne saken bør mane til fornuft.

- Jeg tenker som så at vannscooter skal vi ikke forby. Du appelerer til fornuftig bruk. Vi vet at de fleste stort sett er fornuftig. Det jeg tror vi skal ta alvorlig inn over oss er at vi bor i et naturområde der vi har ansvar for miljøet rundt oss. Vi har et fugle- og dyreliv som krever stor aktsomhet fra oss som skal forvalte disse områdene. I reklamebrosjyrene for Helgeland, kysten spesielt, så er det kajakk, sykkel, blomster og bier. Et fredfullt, snilt og stilt landskap. Når det gjelder vannscooter så aner vi ikke hva vi står overfor. Dette er et problem. Om noen år er ikke støy et problem lenger, det er andre ting. Det kommer stadig nye ting, ny teknologi. Jeg tenker at det er fornuftig av oss at vi tar med oss denne betraktningen. Kanskje skal vi tenke på å legge til rette for dem som vil ha fart og som vil utfordre nye tekniske ting, sa Saltermark.

Vannscooter-tilhenger Ordfører Johnny Hanssen (Ap) ga tydelig uttrykk for at han ikke synes det bør gjøres forskjell på vannscooter og andre motoriserte farkoster. Foto: Bård Pedersen

Dette utløste en replikk fra ordfører:

- Vi reklamerer også for RIB-turer. De bråker mer enn vannscootere. Plenklipperen din bråker mer enn en vannscooter. Bråket er formidabelt lite, sett i forhold til en liten påhengsmotor. Jeg synes vi bør mane til sunn fornuft. Det er alltid noen som vil utfordre reglene, men vi kan ikke la det gå utover alle, mente Hanssen.

I og med at dette var en interpellasjon ble saken ikke formelt behandlet av kommunestyret. Det ble heller ikke gitt signaler fra politikerne om at de ønsker en sak om eventuell vannscooter-regulering til behandling. Med andre ord er det fritt fram for vannscooter i Brønnøy, innenfor gjeldende lover og regler til sjøs.