I Stortinget ble det 8. juni vedtatt at Bindal tvangssammenslåes med Vikna, Nærøy og Leka, og dermed flyttes til Trøndelag. Samtidig ble de fire kommunene innkalt til møte med kommunalminister Jan Tore Sanner i Oslo i dag 14. juni.

Forventer at alle får

Bindalsordfører Britt Helstad er onsdag formiddag på reisefot til møtet. I kofferten har hun med seg flere krav som skal være samordnet med de øvrige kommunene som også vil være tilstede.

- Vi forventer at alle i den nye kommunen får Nord-Norge-tilskudd til landbruket og momsfritak på strøm. Det blir ikke noe godt samarbeid i den nye kommunen hvis bare Bindal skal ha dette, og det blir også for lett å fjerne disse fordelene fra Bindal hvis vi blir stående alene om det. Da blir det ikke særlig varig, sier Helstad til BA.

Ga løfte til Bindal

I oktober 2015 lovet Sanner at  bindalingene ville få ta med seg momsfritak på strøm inn i et trønder-samarbeid. Men godet skulle da gjelde bare for bindalingene og ikke resten av en eventuell storkommune. I dag er momsfritak en ordning som gjelder kommuner i Nord-Norge. Sanner ville på dette tidspunktet ikke uttale seg om Nord-Norge-tillegget til bønder.

Større utgifter

Helstad forventer for øvrig å få dekket utgiftene til selve sammenslåingsprosessen.

- Utgiftene for Bindal vi bli større enn for de tre øvrige kommunene, da vi skal skifte fylkestilhørighet. Det er mye samarbeid nordover som må opphøre og som må opprettes den andre veien. Kommunene skal være sammenslått innen 2020. Det er kun 2,5 år til. Tiden går fort. Kan hende må vi leie inn folk for å få dette gjennomført, sier Helstad.

BA har bedt om Sanners kommentar. Kommunaldepartementets presseseksjon sier Sanner først må motta kravet før han kan uttale seg om det.