- Dette er en strålende beliggenhet. Totalpakken som blir tilbudt på Toft er helt fantastisk, sier statssekretær for fiskeriminsteren, Roy Angelvik (Frp), som kom flygende inn til Brønnøysund for å delta på nyåpningen tirsdag formiddag.

Strålende fornøyd

Havbrukssenteret har vært stengt de siste månedene grunnet arbeid med kafeen og nytt utstillingsrom. Tirsdag formiddag var utvalgte gjester invitert til nyåpning. Det ble servert sjømat, og på tradisjonelt vis ble "snoren" klippet. På gjestelisten var blant andre ordfører Johnny Hanssen, Havbrukssenter-styreleder og tidligere fiskeriminster Bjarne Mørk-Eidem og statssekretær Roy Angelvik. Statssekretæren var imponert over det nye anlegget.

- Dette er helt fantastisk. Her har vi et helt nytt anlegg som skal fortelle historien om havbruksnæringen til folket. Det er viktig at vi har en plass der folk kan komme for å tilegne seg kunnskap. Her kan barnehager, skoler og voksene skaffe seg bedre innsikt og forståelse i hvordan havbruket fungerer. Et slikt visningssenter kan hjelpe med å viske ut gamle fordommer mot næringen, sier Roy Angelvik.

10.000 i året

Havbrukssenteret har store framtidsvisjoner. De har satt seg en målsetning på 10.000 besøkende i år. Den nyansatte visningssjefen, Marte Laugen, mener nyåpningsdagen har vært strålende, og tror Havbrukssenteret har det som kreves for å nå målsetningen.

- Det har vært en veldig fin dag. Vi ser på gjestene våre at engasjementet for Havbrukssenteret er stort. Nå starter arbeidet. Jeg og Arnfinn Torgnes (daglig leder NH) har blitt enige om å utvikle dette prosjektet slik at det blir attraktivt for bedrifter, skoler og organisasjoner.  Vi håper også senteret skal bli attraktivt for lokalbefolkningen. Vi har akkurat fått skjenkebevilling, noe som forhåpentligvis gir oss flere besøkende. Det er viktig for oss at de lokale benytter stedet, ikke bare turister og gjennomreisende, sier Laugen.

Laugen understreker at Havbrukssenteret skal være for alle. I tillegg til gjennomreisende turister er ambisjonen at de som bor nærmest skal få en tilhørighet til senteret.

- Jeg tror havbrukssenteret kan bli viktig blant lokalbefolkningen. Vi har kapasitet til å organisere store grupper og enkeltpersoner. Målsetningen er å skape et tilbud for alle. Jeg tror vi er godt i gang med det. Vi har alle forutsetninger til å bli en attraksjon, sier visningssjefen.

Planlegger skole

I tillegg til gode tilbud for besøkende er det planer om å starte et havbruksakademi på Toft. Det innebærer at Toft skal få et senter for akvakulturopplæring på alle plattformer. Havbrukssenteret har tro på at undervisningsavtalen godkjennes. Statssekretæren mener skole er en god plan.

- Det er i tråd med hva vi ønsker. Vi har allerede slike konsepter flere steder i Norge. Nå får vi forhåpentligvis etablert et anlegg på Toft som kan bidra til å utvikle dyktige fagfolk som kan gi befolkingen bedre kunnskaper om en av våre viktigste næringer, sier Angelvik.