Hrappur islandshestklubbs ride- og flerbrukshall som sto ferdig i 2015 kostet 4 millioner kroner.

Klubben har fått mindre respons fra potensielle sponsorer enn forventet, og mangler drøyt 1,2 millioner på finansieringen. Det er søkt om 400.000 i tilskudd fra Vevelstad til restfinansieringen.

Prosjektet har fått 1,2 millioner i spillemidler, 250.000 fra Helgeland Sparebanks gavefond, egeninnsats, annen støtte 15.000, egeninnsats/dugnad beløper seg til 666.687 og mva-refusjon er stipluert til 666.663. I sum 2.798.350 kroner.

Inhabil rådmann

Saken ble trukket da den skulle behandles, fordi rådmann John Arne Andersen kom til at han var inhabil som i sin rolle, ettersom han er underlagt ordføreren som er sterkt involvert i klubben. Hallen er også bygget på eiendommen til ordføreren og ektemannen.

Saksforberedelsen ble så satt ut til Brønnøy. Onsdag kom saken opp i formannskapet til behandling. Innstillingen var i all hovedsak uforandret. Den var positiv i utgagspunktet, og det det ble skissert tre alternatver; innvillge støtte fullt ut, innvilge redusert støtte eller avslå søknaden.

Inhabil ordfører

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen erklærte seg inhabil, og ble ertsattet av vara Raymond Sommer. Dermed overtok varaordfører John Arne Nilsen møteledelsen.

Vevelstad kommune har forskuttert to millioner kroner som i utgangspunktet skulle betales tilbake i løpet av 2017. Rådmannen informerte om at klubben har inngått ny avtale om å forlenge nedbetalingsplanen for lånet, og at dette er gjort innenfor rammen av kommunens ordinære forretningsdrift. Ut over lånet har kommunen ikke bidratt med økonomisk støtte til prosjektet.

I diskusjonen som fulgte var formannskapet samstemt om at hallen er nytt og stort aktivum for kommunens med ulike aktiviteter fo rinnbyggerne. Foruten riding har det blant annet blitt arrangert konsert med Bautastein og ungdomsrådet bruker hallen som møtested.

Det ble uttrykt samrøstes ønske om å gi støtte. Samtidig er politikerne redde for å skape presedens ved å innvilge et så stort beløp. Formannskapet merket seg videre at det i søknaden framkommer at klubben fortsatt "jobber iherdig og jevnt med søknader om støtte til svært mange fond, offentlige instanser og næringsliv".

Derfor ble det konkludert med innvilge halve beløpet, i første omgang. Det ble også gitt klare signaler om at en ny søknad neste år var velkommen, dersom klubben ikke har kommet i mål med finansieringen. Rådmannen ble i tillegg bedt om å innhente ytterligere informasjon hos styret i klubben om den økonomiske situasjonen med hallen.

Kommunestyret avgjør

Vedtaket ble dermed at formannskapet støtter ride- og flerbrukshallen med 200.000, og ber om mer dokumentasjon til kommunestyret samles onsdag 21. juni.

Ettersom dette er et privat prosjekt kan kommunens tilskudd ikke hentes fra fond, det må bevilges over driftsbudsjettet.