– Jeg har mistet 15 lam så langt i år og det er kråke og ravn som har herjet. Dette har jeg aldri opplevd tidligere, sier bonde John Arne Ludvigsen fra Vega.

Stort tap

Han er fortvilet over situasjonen. Det er ni år siden har startet opp med sauehold, først med hvit sau, men seinere gikk han over til villsau. For seks år siden var det kongeørn som drepte elleve lam i løpet en sommer, denne gangen er det en langt mindre rovfugl som tar livet av lammene. Det er kun tap etter dokumentert angrep av ørn bøndene får dekket, ikke fugler som kråke og ravn.

—Hva tror du er årsaken til at fuglene angriper lammene?

—Dette er lettvint mat for dem. De stuper ned som torpedoer, tar ut øynene først og håper de får resten, forklarer bonden.

Dette er resultatet av den makabre jakten som kråka driver på lam på Vega. Foto: Privat

Han holder sauene tett ved fjøset for å ha kontroll på dem. Dette hjelper lite når kråka og ravnen har sett seg ut byttet sitt. Ludvigsen har med selvsyn sett kråka angripe.

—Vi har sittet vakt og gjort hva vi kunne. De bryr seg ikke om fugleskremsel heller. Dette er litt motløst, sier Ludvigsen som denne våren fikk 70 lam, men har mistet 15 av dem.

Større problem

Kråka på Vega har blitt et stort problem. Den har funnet en effektiv måte å skaffe seg mat på som har tatt liv av mange lam denne våren og sommeren.

Også Odd Ivar Færseth på Floa har drevet med sau i mange år. I år har kråka og ravnen drept flere lam.

—De siste årene har vi sett en markant økning. Jeg tror det er fordi det er altfor mange kråker og at det er lite mat til dem. For to år siden drepte kråka ni lam her som var inne i fjøset etter at den fløy inn gjennom den åpne fjøsdøra, forteller Færseth.

Jakt fra 15. juli

I hekketiden er kråka fredet og det åpnes ikke før jakt før 15. juli. Fra denne dato oppfordrer John Arne Ludvigsen, som også er leder av Vega Jakt, til felling av kråke. Målet er å starte en intensiv jakt på denne fuglen. Med støtte fra det kommunale viltfondet og flere andre, gis det nå 100 kroner for hver kråke som felles i jaktsesongen på Vega. Dette er mer enn hva som ble gitt per fugl tidligere år. I 2015 ble det skutt 121 kråker på Vega.

—Det skulle helst vært mer for det kryr av dem, sier Ludvigsen som ikke tør anslå hvor stor bestanden er per i dag.

Må starte jakta

Zoolog og fugleekspert Einar Strømnes ved Universitetet i Oslo blir svært overrasket når han hører hvor stort problemet er på Vega. Han tror dette bare vil utarte seg.

—Det var veldig spesielt dette her. Kråke og ravn er de smarteste fuglene vi har. Hvis de først har utviklet en metode som dette, spres dette fort i lokalmiljøet, sier fugleeksperten.

—Hvordan kan man få bukt med dette?

—Det er ikke så lett å bli kvitt dette når det først har utviklet seg. Da gjelder det kun avlivning. Dette er ikke noe disse fuglene vil slutte med dersom de først har funnet ut at dette er effektivt. De husker fra år til år, sier Strømnes.

—Betyr dette at de må ta ut hele bestanden?

—Så lenge noen kan dette trikset, vil det spre seg. Det er bare å fyre løs fra 15. juli. Når dette problemet er på ei øy dreier dette seg om et begrenset område og da er det en mulighet å ta ut hele bestanden. Jeg kan ikke se noen annen råd, sier fugleeksperten.

Han beskriver kråke og ravn som et funksjonelt rovdyr i praksis kan det ta både døde og levende dyr.

—Vanligvis holder de seg til død mat eller insekter. Det er mer sjeldent de går etter så store dyr, sier Einar Strømnes.

Sauebonde og leder av Vega Jakt er ikke overrasket over fugleekspertens konklusjon om å ta ut hele bestanden.

—Vi er klar over at det er dette som må til, men det er ikke enkelt å utslette alle. Vi bør få opp jakta på fuglen, konkluderer John Arne Ludvigsen.

Etter å ha lest artikkelen vil fugleeksperten presisere at han ikke tror det er mulig å ta ut hele bestanden av kråker på Vega, men hele bestanden i beiteområdene hvor lammene angripes.

— Dette er vel knapt nok mulig og ikke særlig fruktbart ettersom det ganske raskt ville "etterfylles" med kråker fra fastlandet/området rundt. Poenget var at ettersom kråkefugler er spesielt smarte, og at det i dette tilfellet kan være snakk om at noen av kråkene har kommet opp med en "ny" jaktteknikk (eller tatt etter ravnene) som videreføres "kulturelt" i kråkeflokken, kan det være hensiktsmessig å jakte ned den gruppa som har lagt seg til denne (u)vanen. Altså kråkeflokken som holder til i området der disse lammene har beite, skriver Einar Strømnes i en e-post til BAnett.