– Vi åpnet 18. mai, og til nå har det vært 30 voksne og ganske mange barn innom. Når sommersesongen kommer skikkelig i gang venter vi hovedtrykket. Fjorårets besøkstall var 1.200, forteller Schmidt.

Elleve bygninger

Vevelstad bygdetun består av elleve bygninger, de fleste fra 1800-tallet, som er flyttet fra Vevelstadlandet og Hamnøya og samlet til et tun, innredet med innsamlede gjenstander fra hele kommunen til autentiske miljøer.

– Grunnlegger Arnt O. Åsvang startet først med et museum i Dortheastua i 1963. Den sto da på andre siden av fylkesveien og var det første huset som ble flyttet hit, forteller Schmidt.

Siden kom Torvhaugstua, Grønbechsmia, P. Orso-fjøset, stabburet, Vollastua, Mariannastua, retrofjøset, brennevinsbua, naustet og utedassen – som for øvrig ikke er operativ.

Mineraler og bergkunst

Hver avdeling i Helgeland museum har sine ansvarsområder. Vevelstad har mineraler og bergkunst.

Dortheastua huser både museumsbutikken og en utstilling med steiner og mineraler fra hele regionen.

Lørdag 17. juni åpner årets nyhet i Mariannastua.

– Jeg har ryddet bort klasserommet og holder på å gjøre klar en sørsamisk utstilling, i forbindelse med at det er 100 år siden det første landsmøtet. Markus Mathisen og Sofie Svanvatn som kom fra Vevelstad deltok på møtet i Trondheim. Utstillingen består av gjenstander vi har, blant annet to par ski. I tillegg får vi også låne gjenstander og foto fra folk i Vevelstad, forteller Schmidt.

Bare mandager fri

Han holder åpnet alle dager unntatt mandag, ut august.

– Det er en gammel tradisjon at museer har stengt på mandager. Fra midten av juni til medio august er sommervikar Maiken Nielsen også på plass, forteller han.

En forsker fra Universitetet Nord var på besøk i fjor for å kartlegge samiske gjenstander på museene.

– Han kommer for å holde forelesning torsdag 7. september. I sommer skal Vevelstad historielag ha arrangement på bygdetunet. Dato er ikke fastsatt ennå.

Avdelingsleder ved Helgeland museum avdeling Vevelstad Arp Schmidt Foto: Jøran Horn