Fra torsdag et skattekontoret i Brønnøysund stengt. Kontoret er ett av dem som legges ned når 103 skattekontorer blir til 57 på landsbasis.

– Jeg synes det er trist for befolkningen, for publikum som trenger hjelp, sier Lill Erickson, en av tre ansatte.

Trenger hjelp

Margareth Hansen, Erickson og Asbjørn Eliassen sier de får ulike tilbakemeldinger fra kundene om omleggingen.

– Enkelte er forbannet. De sier det ikke er aktuelt å dra til Sandnessjøen, sier Eliassen.

– Vi har prøvd ganske aktivt å hjelpe folk til å bruke elektroniske løsninger. Men mange trenger fortsatt hjelp, påpeker Margareth Hansen.

Fra torsdag må sørhelgelendinger dra til Sandnessjøen eller Namsos for å få foretatt ID-kontroll.

– Det blir dyrt for arbeidsgivere med utenlandske ansatte. De ansatte må ta ID-kontroll der, mens de må til Mosjøen for å ordne med oppholdstillatelser, forklarer Eliassen.

Fortsetter i Brønnøysund

Margareth Hansen tar AFP i sommer. Hun har jobbet i etaten siden 1974 og vært med på flere omorganiseringer. Siden 2008 har Brønnøysund-kontoret hatt sin sjef i Harstad.

Erickson og Eliassen har takket ja til jobb i Sandnessjøen, som beholder sitt skattekontor. I en overgangsperiode fram til 1. november 2019 skal de arbeide som Skatteetaten-saksbehandlere i Brønnøysund. Med lukket dør, de skal ikke betjene noen lokalt lenger.

Lokal debatt

Det var i juni i fjor at Skatteetaten foreslo å legge ned 54 av 107 skattekontorer i Norge. Siden er antallet redusert, men for Brønnøysund var det ingen bønn.

Regionrådet og brønnøyordføreren har protestert, men til ingen nytte. Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) fra Brønnøysund sa i oktober i fjor til Brønnøysunds Avis at hun eller Finanskomiteen på Stortinget ikke hadde blitt kontaktet av politikere fra Brønnøy om saken.

– Jeg får veldig mange henvendelser om saker, og hvis jeg skal jobbe med en enkeltsak så må den politiske ledelsen i kommune ta kontakt, sa Ebbesen til BA.

For seint ute

De tre ansatte ved Skattekontoret i Brønnøysund vet ikke helt hva de skal si om den politiske prosessen som ledet fram til nedleggelsen. Men en ting er de enige om:

– De har nå i hvert fall ikke tatt hensyn til geografien.

– Kanskje var man for seint ute her? spør Asbjørn Eliassen.