Da dette skoleåret startet i fjor høst ble det innført en fraværsgrense på ti prosent i videregående skole. Hovedregelen er nå at elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag ikke får karakter.

Fornøyd BVS-rektor

Stortingsrepresentant for Høyre Margunn Ebbesen besøkte BVS-rektor Kai Myrvang i dag for å få en oppdatering på hvordan ordningen har fungert i Brønnøysund.

- Årsoppgjøret er ikke klart før vi tar sommerferie. Men jeg har sett på tallene for dagens dato og sammenlignet med samme dag i fjor. Det viser at vi så langt i år har hatt 6 prosent fravær, mot 7,8 prosent i fjor. Det er en nedgang på 23 prosent. Rapportene vi får fra elever og lærere er at klassemiljøet har blitt bedre og elevene lærer mer. Det er vi veldig fornøyd med, sier Myrvang.

Det synes også Ebbesen er oppløftende nyheter.

- Vi innførte jo ikke dette for å være slemme med elevene, men fordi vi vil dem alt godt. Bakgrunnen er at mange går ut av skolen uten å kunne lese, skrive og regne. Når vi tar med at lærerne er den viktigste ressursen i skolen er det klart at elevene må være i klasserommet. Det har også vært for mye fravær og mange dropper ut, sier hun.

Elevene blir oppdatert om hvordan de ligger an i forhold til fraværsgrensen gjennom å logge seg på det skoleadministrative programmet.

- Der ser de hvordan de ligger an i hvert enkelt fag. Fraværsprosenten oppdateres fortløpende og status illustreres med grønt, gult eller rødt lys, redegjør rektor.

De foresatte har også tilgang til systemene.

- Enkelte kan nok bli flinkere til å følge med, sier Myrvang.

Elevene følges opp

Rektor følger nøye med utviklingen til hver enkelt elev.

- En del elever lever i nuet og klarer ikke helt å forholde seg til det med prosentgrensen og se konsekvensene av fraværet. Elevene skal ha skriftlig varsel dersom man står i fare for å ikke få karakter i et fag. Dels på grunn av innføringen av fraværsgrensen har kontakten og dialogen med elevene og foresatte blitt forsterket. Vi aldri tidligere hatt så mange møter. Det gjør at vi avdekker behov for å iverksette tiltak, forteller han.

Ifølge rektor har BVS 411 elever og 69 lærere, inkludert delstillinger. Rutiner for oppfølging av elever med stort fravær og helsemessige utfordringer skal nå revideres.

- De sier noe om hva vi forventer at kontaktlærere, rådgivere, elevmiljøtjenesten, og ledelsen - inkludert avdelingslederne - skal gjøre, og når tiltak skal settes inn, når slike behov avdekkes, redegjør Myrvang.

- Det handler å endre en kultur og det tar tid. Men jeg tar ut rapporter på elever i faresonen kontinuerlig og har løpende dialog med hver enkelt avdelingsleder. Mitt inntrykk er at de aller fleste ansatte hos oss synes at ordningen er positiv. Lærerorganisasjonene var også veldig for innføringen, sier Myrvang.

Ebbesen forteller at nedgangen for Nordland samlet sett var hele 47 prosent per februar.

- Det blir spennende å se helårseffekten. Nordland og Nord-Norge sett under ett har de laveste karakterene og det største frafallet. Det er strålende å høre at du tar et så sterkt ansvar for oppfølgingen, Kai. Det gjør også at de som behov for oppfølging av andre instanser får det på et tidligere tidspunkt, sier Ebbesen.

Margunn Ebbesen sto skolerett på rektors kontor i dag. Foto: Jøran Horn

Ebbesen frykter at Arbeiderpartiet kan komme til å fjerne fraværsgrensen dersom det blir regjeringsskifte etter høstens valg.

- Arbeiderpartiet var mye til og fra om hva de skulle stemme i forkant av vedtaket i Stortinget. Nå har de tatt til orde for å reversering. Det blir helt feil når vi ser at den virker så godt allerede. Men den relle effekten ser vi kanskje ikke før om fem år. Da får vi forhåpentligvis både en forbedring i karakterene og flere som gjennomfører videregående. For Nord-Norges del vil det være veldig viktig med tanke på at flere da vil kunne ta høyere utdanning og komme tilbake til landsdelen, sier Ebbesen.

BVS-rektoren er ikke sikker på at ordningen har funnet sin endelige form, men er klar på at fraværsregelen må videreføres.

- Vi må se på detaljene, men jeg vil sterkt beklage det dersom fraværsgrensen blir tatt bort, sier Myrvang.

Reaksjonene var mange og til dels sterkt negative fra elevhold, da de nye fraværsreglene ble innført. Noen hadde eksamen, men BVS var så godt som tom for elever denne inneklemte fredagen. Fredrikke Johansen og Runa Laumann Vedal benyttet fridagen til å lese til sin siste skriftligeksamen som BVS-elever mandag.

- Det var først og fremst måten det ble innført på vi reagerte på. Vi følte at det bare ble tredd ned over hodet på oss. Og mangelfull informasjon gjorde at vi ikke visste hva vi skulle forholde oss til, sier Fredrikke.

- Vi hadde 1.000 spørsmål om hvordan den fungerte. Men lærerne visste heller ikke nok til å kunne gi oss svar, sier Runa.

- Jeg var elevrådsleder i fjor, da ordningen ble innført, og var på møte med andre elevrådsledere og blant andre utdanningssjefen i Nordland før jul. Heller ikke han var klar over hvordan reglene fungerte, sier Fredrikke.

- Diskuter kriteriene med elevene

Ebbesen får støtte også hos BVS-elevene BAnett traff i dag. Begge synes det var riktig å innføre en fraværsgrense. Men de har klare synspunkter på at reglene må revideres.

- Vi ser at det funker. Fraværet går ned og det er veldig bra. Men det er en fare for at de svakeste elevene rammes. Når de som i utgangspunktet sliter med å komme seg på skolen får beskjed om at de ikke får karakter er det lett at man bare gir opp. I gym, som er et totimersfag, har vi eksempel fra vårt kull på at karakteren røk før jul, forteller Runa.

Fredrikke Johansen (t.v.) og Runa Laumann Vedal mener det bør være en fraværsgrense på videregående, men at det er behov for å se nærmere på kriteriene. Foto: Jøran Horn

- Selve konseptet og ideen er god. Det er bra å høre at det settes inn tiltak. Men det bør jo skje uavhengig av fraværsgrensen, sier Fredrikke.

Avgangselevene mener politikerne må vurdere fraværsgrensen for to- og tretimersfagene på nytt. De mener også det bør bli større fleksibilitet for yrkesfagelevene når det gjelder å kunne ta kjøretimer i skoletiden.

- Det er jo helt essensielt å ta lappen hvis du skal bli håndverker. Jeg går studiespesialiserende og tok kjøretimer i fritimene, men det er ingen selvfølge for alle, sier Runa.

- Det blir for dumt å fjerne fraværsgrensen etter så kort tid. Men politikerne må kommunisere bedre med elevene og diskutere kriteriene for å finne ut hvilke forbedringer som kan gjøres, sier Fredrikke.

Ebbesen tar med seg BVS-elevenes forslag.

- Vi må la ting gå seg til og det kan godt hende kriteriene må tilpasses. Men det skal være krav om tilstedeværelse på skolen. Elevene får tross alt 13 års gratis utdanning, da skulle det bare mangle at det ikke skulle stilles krav om at man møter opp, fastholder Margunn Ebbesen.