Utdanningsforbundet i Brønnøy har skrevet brev til oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy kommune og til rektor Kai Myrvang ved Brønnøysund videregående skole.

Får kun fransk

Brevet er skrevet av Merethe Paulsen Blomstervik, som leder styret i Utdanningsforbundet Brønnøy, og tema er tilbudet i fremmedspråk ved Brønnøysund videregående skole og ungdomsskolene i kommunen.

Paulsen Blomstervik skriver at Utdanningsforbundet Brønnøy er kjent med at elever som ikke har hatt et andre fremmedspråk på ungdomsskolen kun har fått tilbud om fransk ved Brønnøysund videregående skole de siste årene.

- Vi har fått henvendelser fra både elever, foreldre og lærere som er misfornøyd med at det ikke finnes tilbud om tysk for begynnere, slik det var tidligere år. Hva er begrunnelsen for at fransk er det eneste fremmedspråket som denne gruppa har fått tilbud om? spør hun.

Savner språksatsing

Ifølge Blomstervik Paulsen tilbys elevene tysk og spansk som andre fremmedspråk på ungdomsskolene i Brønnøy, men ikke fransk. Hun spør om det ikke er samsvar mellom tilbudet på ungdomsskolen og videregående opplæring.

- Ved ungdomsskolene i kommunen vet vi også at elever på 8. trinn i realiteten bare får tilbud om ett andre fremmedspråk. Her må elevene velge mellom spansk og tysk, og det språket flertallet melder seg på, blir da det eneste tilbudet i fremmedspråk for alle elevene på dette årstrinnet.

-  For det første syns vi ikke dette kan sies å være er et kvalitativt godt tilbud, verken i grunnskolen eller videregående skole, spesielt i en tid der norsk skole satser sterkt på fremmedspråk. For det andre fører dette til uforutsigbarhet og liten kontinuitet for den videregående skolen. Et år er det for eksempel et stort kull som har hatt tysk, og som skal fortsette med det i det videre løp, mens det året etter viser seg å være motsatt. Utdanningsforbundet skal arbeide for at barn, unge og voksne får et kvalitativt godt og etisk forsvarlig opplæringstilbud, og for at utdanning skal ha en sentral rolle i samfunnet. Utdanningsforbundet Brønnøy ønsker på bakgrunn av dette å få en redegjørelse fra både videregående skole og oppvekstsjefen i Brønnøy kommune om denne saken. Vi vil oppfordre begge skolene om å evaluere tilbudet om fremmedspråk sammen, og gjøre ei ny vurdering som kan gi elevene større valgmulighet og god opplæring i fremmedspråk.

Tema på møte

Oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy kommune bekrefter at Utdanningsforbundets innspill var tema da han og Myrvang hadde møte med representanter for kommunene på Sør-Helgeland nylig.

- Det er viktig å harmonisere tilbudet og å utnytte ressursene best mulig. Og at det er forutsigbart, at det man har startet på i ungdomsskolen kan videreføres på videregående. I Brønnøy er det slik, ungdomsskolen tilbyr spansk og tysk, som man kan fortsette med på videregående, påpeker Johansen.

I sitt svarbrev til Utdanningsforbundet skriver Johansen at han er enig i at fremmedspråk er viktig, og at man derfor vil arrangere en fagdag om fremmedspråk i september.

- Å være faglærer i fremmedspråk er ofte en "ensom" jobb. Derfor vil det bli arrangert en fagdag for fremmedspråklærere i grunnskolen og videregående skole. Det vil bli vurdert om dette skal fortsette som et nettverk fremover, skriver oppvekstsjefen.

Starter med begynnertysk

Brønnøysund vidergående skole-rektor Kai Myrvang har sendt svarbrev til Utdanningsforbundet, og han innleder med at Brønnøy videregående skole har en felles forståelse med grunnskolene på Sør-Helgeland om at de tilbyr spansk eller tysk - nettopp for å sikre at de får fortsette med sitt fremmedspråk på videregående.

- Samtidig ønsker vi å ha et bredest mulig tilbud i fremmedspråk, og da blir fransk begynnerspråket. Fransk blir da også et tilbud til elever som har et annet fremmedspråk med seg fra grunnskolen. Tilbudet mellom grunnskolene på Sør-Helgeland og videregående skole er således samkjørt, skriver han.

Ifølge Myrvang koster det rundt en halv million kroner årlig å tilby et begynnerkurs i fremmedspråk.

- Med to paralleller studiespesialiserende har vi ikke sett oss rom for å utvide tilbudet vårt ytteligere, skriver han. Men:

- Fra høsten av får vi imidlertid i tillegg én klasse studieforberedende Medier og komunikasjon, der elevene også skal ha fremmedspråk. Da har vi mere ressurser tilgjengelig, og vi planlegger dermed med begynnerkurs i tysk også.

Forutsetter oppslutning

Dermed blir det totale tilbudet ved Brønnøysund videregående slik fra høsten: begynnerkurs i fransk, begynnerkurs i tysk, fortsettende kurs i tysk og fortsettende kurs i spansk.

- Det ekstra tilbudet i begynnerspråk innebærer at grunnskolene på Sør-Helgeland står langt friere i å velge hvilke fremmedspråk de skal tilby. Uansett hva elevene velger i grunnskolen, så vil elevene få et tilbud når de starter på videregående skole. Igangsetting av et fag forutsetter imidlertid at det er tilstrekkelig mange som ønsker å starte med faget.

Myrvang påpeker også overfor BAnett at i tillegg til tilbudene nevnt i brevet har Nordland fylkeskommune et nettbasert programfagstilbud i fremmedspråk 3.

- Dette bygger på de kursene vi tilbyr hos oss. I år har vi elever som benytter seg av dette tilbudet, som da gir ekstra fordypning i spansk, fransk og tysk. I tillegg til nettbasert undervisning følges elevene opp fra skolen, og det inngår også en utenlandstur i opplegget, skriver han i epost.