Kristi himmelfartsdag er fast dag for turmarsjen med start og mål ved Syltern grendehus. Grendelaget følger et godt innkjørt opplegg.

— Det er som vanlig en kort og en lang løype. Den korte er 3 km, går langs Innervika med retur til grendehuset. Den er tilpasset unger og barnefamilier og går langs vei som egner seg for barnevogner, forteller Jonny Nyheim i Syltern grendelag, som er tuftet på Syltern og Skille helselag.

Jonny og Raymond Nyheim registrerer deltakerne i 2015. Foto: Norma Moen

Den lange løypa på 7–8 km går langs veien mot Urstabben.

— Når man kommer dit, tar man til venstre langs fjæra og rundt odden. Der er det bålkaffe, saft og kjeks før man fortsetter videre over forhøyningen og ned til Oterbekken. Derfra er det gårds- og kommunal vei tilbake til grendehuset, forteller Nyheim.

Deltakerne får med seg bingolapper ved start.

Anita Fredriksen (f.v.), Trine Saur, Kristin Fredriksen og Magnus Saur (i vogna) ved en av gåbingopostene i 2012. Foto: Jøran Horn

— Man får med seg gåbingoen i begge løypene. Det er også i år fine bingopremier og gavepremier som trekkes ut tilfeldig blant deltakerne gitt av det lokale næringsliv, som har vært veldig greie med oss opp igjennom årene. Så mange får med seg premie hjem, sier Nyheim.

Mona Nyheim og Ragnhild Hongbarstad leter fram premiene til Tom Erik Bentås og sønnen Eskil Johannes. Foto: Karin Trøan

På grendehuset er det mye godt å få kjøpt.

— Vi serverer tradisjonen tro lapskaus og rømmegrøt og årets nyhet er bacalao, sier Nyheim.

Han har vært med siden starten.

— Vi kom litt ut av tellingen, men har nå funnet ut at dette blir 31. året. Vi har mange gjengangere og noen kommer bare for det sosiale og serveringen på grendehuset. Det er også veldig hyggelig. Komiteen synes det er kjempeartig å arrangere Sylterntrampen som er med på å knytte bygda sammen, sier Nyheim.

En del av Syltern grendehus leies ut til barnehage. Den andre brukes til lagets egne arrangement og leies ut til bryllup, konfirmasjon, bursdager og andre arrangement.- Vi har bord stoler og dekktøytil 90 personer og det er egen scene, forteller Jonny Nyheim.

I premiereåret 1986 var det 60 deltakere. Kurven har steget jevnt og trutt og i fjor ble det registert hele 450 stor og små turgåere.

— Om ikke deltakerrekord, så er det i alle fall blant det aller meste vi har hatt. Vi gleder oss til en ny Sylterntramp og ser fram til å ta imot både gammel og ung til en fin turdag, sier Jonny Nyheim.

"Mor" Åse Bakken var lenge en sentral del av kjøkkengjengen. Her sammen med Linda Flostrand 25. mai 2006. Foto: Torstein Finnbakk
Bilde fra Brønnøysunds Avis' sak om Sylterntrampen i 2000.