Solveig Berg Olsen ble forrige uke ferdig utdannet "AKTIVinstruktør" ved Norges Idrettshøgskole og jobber som personlig trener og instruktør på Brygga og Salhus helsehus.

Brønnøyværingen har en bachelor fra Høgskulen i Sogndal i idrett, fysisk aktivitet og helse. Aktivinstruktør-utdannelsen er etablert som en videreutdanning i et samarbeid mellom idrettshøgskolen, Oslo Universitetssykehus og stiftelsen Aktiv mot kreft. Hun skal nå bruke denne utdannelsen til å veilede byens kreftpasienter.

- Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet og forhåpentligvis bidra til bedre livskvalitet for mennesker som har hatt kreft, sier Berg Olsen.

Stiftelsen Aktiv mot kreft jobber for å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. På sykehusene etablerer stiftelsen såkalte "Pusterom" hvor kreftpasienter får tilbud om fysisk aktivitet under og rett etter behandling. Når behandlingen er avsluttet og pasientene har flyttet hjem, er ønsket at de skal fortsette med treningsveiledning fra trenere i sitt nærmiljø. Dette er bakgrunnen for at det nå utdannes "AKTIVinstruktører.

Vil ha aktivinstruktører over alt

Daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen har stor tro på det nye studiet.

- Vårt mål er at det skal finnes minst én "AKTIVinstruktør" alle steder der det tilbys fysisk aktivitet i Norge, sier hun.

Daglig leder i stiftelsen Aktiv mot kreft, Helle Aanesen og stiftelsens ambassadør Hilde Gjermundshaug Pedersen besøkte Brygga trimsenter og Bjørn-Gunnar Johansen på Minimessa i 2009. Foto: Jøran Horn

Fysisk aktivitet viktig for kreftpasienter

Forskning viser at tilpasset fysisk aktivitet gjennom kreftsykdom er gunstig på flere måter. Det kan blant annet bidra til å redusere bivirkninger av kreftbehandling, opprettholde og bygge opp fysisk form og gi økt energi og overskudd. Dette kan igjen føre til bedre livskvalitet. Fysisk aktivitet kan også redusere risikoen for å utvikle senskader og tilleggssykdommer som hjerte/karsykdom og diabetes etter kreftsykdom.

Kreftpasienter har behov for veiledning

Flere kreftpasienter opplever kreftbehandlingen som en belastning på kroppen, og dette må man ta med i beregningen når man legger opp treningen. Anbefalt aktivitetsnivå vil være avhengig av sykdommens utbredelse og det vil være spesielle hensyn knyttet til svulstens lokalisasjon og kreftbehandlingen som pasienten gjennomgår. Derfor er det viktig at man får kyndig treningsveiledning slik at man unngår å overbelaste kroppen.

- For noen år siden fikk man beskjed om å gå hjem og legge seg på sofaen ved en kreftdiagnose. Nå vet vi heldigvis mer om alle de positive effektene av aktivitet både før, under og etter kreftbehandling. Og som vi som er aktivinstruktører holdes oppdatert med det siste innen forskning på trening og kreft, sier Solveig.

Hun er klar til å veilede pasienter fra og med 1. juni.

-  Jeg legger opp til én-til-én oppfølging av skreddersydde treningsopplegg, sier Solveig Berg Olsen.