Ett år og tre måneder etter at fylkesmannen mottok Hysvær-søknaden fra Vega Sjøfarm kom avslaget.

Det var den 24. februar 2016 søknaden fra Vega Sjøfarm ble oversendt til Fylkesmannen i Nordland fra Nordland fylkeskommune. Søknaden gjelder en oppdrettslokalitet med en årlig produksjon på 3.120 tonn biomasse årlig med bruk av 3.370 tonn tørrfôr per år.

Avslag

Torsdag 18. mai har Vega Sjøfarm fått avslag fra fylkesmannen. Dette vedtakets begrunnes i forurensningsloven og naturmangfoldsloven. Lokaliteten ligger innenfor Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning og Vegaøyan verdensarvområde.

Fylkesmannen viser til en MOM-B undersøkelse fra mars 2015 der det ble tatt 12 grabbprøver. Fylkesmannen mener denne MOM-B undersøkelsen ved Hysværet har færre prøvepunkt enn det som står i NS 9410–2007. De mener også at prøvetakingen er lite representativ for bunnen under anlegget og at ingen av prøvepunktene ligger innenfor anleggsrammen ved Hysværet, men i nærheten av anlegget.

«Fylkesmannen registrerer at oppdretter selv har utført strømmålingene ved Hysværet, dette er per i dag tillatt. Men vi synes dette er uheldig med tanke på at målingene bør være tatt og vurdert av en uavhengig konsulent», skriver fylkesmannen.

Naturmangfoldet

Fylkesmannen viser også til at den omsøkte lokaliteten er inne i Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Et område som er viktig for en rekke fuglearter og regnes som en del av kjerneområdet på Vega for ærfugl.

Det vises også til Swecos landskapsanalyse som skulle definere verdensarvlandskapets visuelle karakter og vurdere om moderne havbruk styrker eller svekker dette landskapet. Rapporten konkluderer med at lokalisering av oppdrettsanlegg gir et tidsbilde og en naturbruk som svekker den visuelle karakteren slik den følger av verdensarvverdiene. Befaringen og rapporten til Unescos rådgivende organer ICOMOS og IUCN trekkes også frem.

Mangler kunnskap

Fylkesmannen har gått igjennom søknaden for lokaliteten Hysværet og mener at vedlagte dokumentasjon sannsynliggjør at lokaliteten ikke vil tåle den søkte belastningen på 3.120 tonn biomasse, skriver fylkesmannen. De mener også at kunnskapsgrunnlaget i forhold til påvirkning fra akvakultur på sjøfugl og spesielt ærfugl er for svakt.

«Fylkesmannen mener det i denne saken er riktig å gi et avslag på søknad om utslippstillatelse ved Hysvær. Dette begrunnet i vedlagt dokumentasjon i søknad, som ikke sannsynliggjør at resipienten tåler den søkte belastninger. Fylkesmannen har i tillegg vurdert kunnskapsgrunnlaget, de sårbare bestander i området og den samlet belastning på naturmangfoldet tiltaket kan medføre», konkluderer fylkesmannen.

Vega Sjøfarm kan klage denne avgjørelsen til Miljødirektoratet innen tre uker. Det understrekes i brevet at en eventuell klage ikke automatisk medfører at gjennomføringen av vedtaket utsettes.

Vega Sjøfarm har engasjert advokat. Bjørn Sørgård hos advokatfirmaet Arntzen de Besche har ikke svart på avisens henvendelser fredag og mandag.