8. juni arrangerer Mensa Norge, som et samarbeid mellom Mensa Nord-Norge og Mensa Bergen, IQ-testing i Brønnøysund. Dette er første gang Mensa gjennomfører IQ-tester i Brønnøysund, og andre gang det gjøres i hele Nordland. Første gang var i Bodø.

IQ-testene skal skje på Kred.

  • Prøv gjerne en IQ-test fra Mensa i bildekarusellen. Løsningen finner du i bunnen av saken

Andre gang i Nordland

Årsaken til at Mensa skal holde test i Brønnøysund, er at de har to medlemmer som for tiden er  i byen. Ett av disse medlemmene er godkjent for testing, og det er hun som skal gjennomføre den, og være testleder.

– Tanken vår var, siden vi allikevel har folk som befinner seg der en periode, hvorfor ikke prøve? Vi har ikke hatt mye tester i Nord-Norge. Vi har aldri gjennomført en test i Finnmark så vidt jeg vet, mens vi har kjørt en del tester i Tromsø, og altså en i Bodø. Det blir ny upløyd mark, og med tanke på at det på Sør-Helgeland er rundt 13.000 innbyggere blir det nok ikke så ofte dette kommer til å skje. Det skjer nå fordi vi har tid og anledning til det, sier testkoordinator Eivind Olsen hos Mensa Norge til BAnett. Det er også testansvarlige i lokallagene, blant annet i Nord-Norge.

Vil vite hvor man ligger an

Testene er ikke en opptaksprøve for å bli medlem i Mensa, men dersom man kvalifiserer blant de to prosent høyeste i befolkningen vil man få tilbudet.

– Mange tar testen fordi de er nysgjerrige, og vil vite hvordan de ligger an. Mange tar den som et veddemål med kompiser, der de skal se hvem som, i anførselstegn, er «smartest». For andre handler det om å vite hvor man ligger an, og om man kan bli medlem.

For å høre til blant de to prosentene med høyest IQ må du ha en score på 131 på Mensas test. Tanken er at gjennomsnittet skal ligge på scoren 100, og så opereres det med et standard avvik på 15. Det betyr i praksis at 85 i IQ er ett standard avvik under normalen, mens 115 er ett standard avvik over. 131 tilsvarer altså litt over to standard avvik, og der er slik Mensa har satt sin grense.

20 minutters test

– Hvordan gjennomføres testen?

– Man får utdelt et testhefte og et ark man skal fylle ut. Selve testen tar bare 20 minutter, men det gis en del informasjon på forhånd. Enkelte vil gjerne ha en mer omfattende test, men en mer omfattende test vil koste mer. Testen er regnet for å være godt anerkjent og nøyaktig nok. Man kan gå til psykolog og ta en mer utførlig test som tar fire til seks timer, og så kan man tenke hva en psykolog tar i timepris, og gange det opp, sier Olsen.

Kan gi svar

– Hvorfor skal man måle IQ?

– Det er et godt spørsmål. For folk flest har det ingen praktisk betydning. Men det kan være gøy for noen å vite. Noen kan ha følt at de er på et litt annet nivå enn andre, at de ikke ler av de samme vitsene, tenker et par hakk lenger enn omgivelsene. Så får man et slags svar om at det kan være på grunn av en høyere IQ.

Lite håndfast

– Kan man måle IQ?

– Skal man måle lengden på en bil har man en målestokk, som en fast størrelse å måle mot. Å måle IQ er å måle noe som er lite håndfast, og som man ikke har en enkel måte å måle. Testene er brukt på en stor mengde mennesker, og basert på de store tallene der, så ser vi sammenhenger og korrelasjoner, sier han.

Den testen Mensa Norge har lisens for er ment å måle generell intelligens. Dersom man skal utredes hos psykolog kan testen ha mange delkomponenter.

– Da kan det godt hende at man tester høyere på noen av disse, og lavere på andre, sier Olsen.

Riktig svar på oppgavene er:Oppg. 1 = EOppg. 2 = FOppg. 3 = EOppg. 4 = F