En mann i 40-årene fra Brønnøysund er i Brønnøy tingrett dømt til 15 dager betinget fengsel for råkjøring.

87 i 50-sonen

Det var i vår mannen kjørte en personbil på en vei på Østlandet. Ifølge en siktelsen kjørte han i 87 km/t, mens fartsgrensen på stedet var 50 km/t.

I retten avga mannen en uforbeholden tilståelse, og saken gikk derfor som tilståelsesdom.

Han forklarte at han hadde kjørt denne farten et veldig kort stykke, fordi han trodde det var 80-sone der han kjørte. Han har også vist til behov for førerkort for personlige forhold, og for jobb.

Fulgte vanlig praksis

Tingrettsdommer Møyfrid Eggebø finner ikke å kunne fravike hovedregelen om tapstid på syv måneder i slike saker, det må være snakk om en påkjenning som er «vesentlig mer byrdefull enn det som normalt kan påregnes» for å kunne gi kortere tapstid, og dommeren mener altså at forholdene er alminnelige ulemper ved å ikke ha rett til å føre bil.

– Retten viser, til sammenligning, til at det at man er yrkessjåfør generelt ikke medfører at tapstiden settes kortere, selv om tap av førerrett medfører et midlertidig yrkesforbud, skriver hun.

Syv måneder tapstid

Han dømmes derfor til 15 dager betinget fengsel, en bot på 9.000 kroner og mister førerretten i syv måneder fra beslagstidspunktet.

Dette er helt i tråd med påtalemyndighetens forslag til straff.

Det ikke kjent om dommen er vedtatt, og om den er rettskraftig.