Lørdag ble det gjennomført en suksessfull redningsaksjon for spekkhoggerne i Trælvikosen. Klokken 20.25 begynte de endelig å ta seg ut av osen, og kort tid senere var de ute.

Prøver å forstå dyrene

Doktor Charlotte Cure ved Cerema-institusjonen i Strasbourg arbeider for det franske økologidepartementet. Hun har forsket på akustikken hos dyr og playback, altså å spille lydene av, i over ti år, konkret med spekkhoggere siden 2010.

– Jeg arbeider med å prøve å undersøke hvordan dyrene kommuniserer, og prøver å forstå dem, forteller hun BAnett.

Tanken er altså at om man kan identifisere visse lyder som «dyr som er glad» og «dyr som ikke er glad», så kan man spille av de samme lydene for å lure dyrene, litt forenklet.

Skulle lokke spekkhoggerne

Helt konkret var hennes rolle i redningsoperasjonen å lokke spekkhoggerne. Dette gjorde hun ved å spille av lyd under vann.

– Vi prøvde å late som om vi var en spekkhogger som er i god form, og er glad og i godt humør. En spekkhogger som ropte «kom hit», forteller hun.

Skal vi tro Cure fungerte dette bra da man forsøkte det førte gang.

– Det fungerte. Vi gjorde en test på morgenen. Da jeg trykte play, da kom de med en gang. Da jeg stanset, så snudde de, sier hun.

Spekkhoggere er smarte dyr, og derfor reagerte de ikke da de prøvde en gang til litt senere. Dyrene kan ha forstått at det ikke var ekte, og ignorert det, tror hun.

Mener de fulgte lydene

Senere lørdag kveld forsøkte man igjen, men forskeren tror at lydene ikke nådde frem på grunn av forhold i geografien. Derimot fikk hun en kraftig reaksjon da spekkhoggerne var på vei ut.

– Richard (Karoliussen fra Norwegian Orca Survey, red.anm.) fortalte meg at de var på vei ut. Da spilte vi av disse lydene igjen, og da kom de i full fart i retning båten min, sier hun.

– De fulgte lyden?

– Jeg kan jo ikke bevise det, men jeg tror bestemt det, sier hun glad.

Stort for en forsker

Og hun er glad nå. For en forsker er det alltid en målsetning å finne et praktisk bruksområde for forskningen. Og det har hun nå.

– Jeg har jobbet med dette siden 2010, og dette er den første store operasjonen for meg. For forskningen min er dette stort, du gjør forskning for å bruke det til noe, jeg tror dette beviser at forskningen min ikke bare er å studere kommunikasjon hos hvaler, det har en mening, slår hun fast.

Da var det nok verdt å ta turen til Brønnøysund. Hun kom på fredag, og tok seg hit på kort varsel etter å ha blitt kontaktet på onsdag.

– Heretter tror jeg at jeg skal samarbeide mer med Eve og Richard, avslutter hun.