For en idé! Og for en overraskelse! I år deltok hurtigruteturistene i Brønnøysund for aller første gang i borgertoget. De så ut til å stortrives der de gikk og hilste og smilte. De bidro til det lengste borgertoget i manns minne, og de hilste til brønnøyværingene med egenlagde plakater.

Ifølge Brønnøy kommunes kulturkonsulent og togsjef at large, Magnar Solbakk, deltok om lag 300 turister fra Hurtigruta i årets tog. Han ga uttrykk for at kommunen nok kom til å sende Hurtigruta en oppmerksomhet som takk for bidraget til toget. Til tross for at de kom til ganske plutselig, fikk de selvfølgelig plass.

Det er turister og mannskap fra hurtigruta «Nordlys» som gikk i borgertoget, noe kapteinen selv mente var på sin plass.

– Vi har hatt en tradisjon for dette på de båtene jeg har vært på. Det er bare hyggelig, sier kaptein Lars Kristian Larsen til BAnett.

Han noterte seg at man hadde fått værgudene med seg.

– Det er litt ekstra stas å gå, særlig når været er som i dag, sa han.

Flere av turistene BAnett snakket med ga uttrykk for at de syntes det var et kjempemessig tiltak å få oppleve den norske nasjonaldagen.

Etter borgertoget holdt rådmann Pål Trælvik og russepresident Lotte Engen Granås taler. Ikke uventet ble rådmannens tale noe lengre enn presidentens, selv om det nok ble litt færre digresjoner enn forventet. Se talene i video i saken.

Magnar Solbakk benyttet anledningen til å kåre årets beste innslag i borgertoget, men også til å skryte av korspene, speiderne og andre, som Saftkrukka og bilmiljøet.

– I år er det idrettslagene, Tjalg og BIL, som får hederen. Det er jo forøvrig slik at BIL er hundre år i år, og det er jo flott. Om hundre år er allting glemt, er det noe som heter, sa han, og siterte spøkefult Hamsun.