Det pågår en stor lyngbrann i Nærøy. Ifølge Trønder-Avisa er det fortsatt ikke kontroll over brannen, og den kan sees fra både Kolvereid og Ottersøya.

Det er også tørt på Sør-Helgeland, og den siste uken har det vært to lyngbranner, først i Okan ved Velfjorden, og i helga i Vevelstad. Selv om det melder regn på 17. mai, er det i YRs siste værvarsel bebudet under åtte millimeter på 17. mai, og resten av uka er det meldt null millimeter regn. Det er altså god grunn til å anta at det vil forbli tørt på Sør-Helgeland.

– Går veldig fort

– Det er sånn at bortsett fra oppe på fjellet, så har vi all grunn til å hevde at det er knusktørt. Særlig i byområdet, og særlig med vinden som har vært i det siste, så har vi har erfaring med at det skal svært lite til, sier brannsjef Geir Johan Hanssen i Brønnøy brann- og redningstjeneste.

I den siste brannen i Vevelstad, mener han at årsaken muligens er at det har tatt fyr i ei hytte.

– Det viser seg at når slike ting skjer, så tar terrenget fyr. Det går veldig fort, man ser det jo med den brannen som pågår i Vikna/Nærøy-området, sier han.

Lyngbrann Brannvesen og politi rykket forrige uke ut til Okan med båt for å få kontroll over en lyngbrann. Foto: Karin Trøan

– Advarer generelt mot bål

Hans råd til turgåere og andre på Sør-Helgeland er å heller være litt for forsiktig, enn litt for uforsiktig.

– Hvis man ferdes i terrenget vil vi oppfordre folk til å være varsomme med bruken av varme. Vi advarer generelt mot bål, med mindre man har gjort helt spesielle tiltak. Det er veldig lettantennelig, det er alvorlig tørt, overhengende brannfare, og folk må utvise stor aktsomhet når de gjør opp varme, sier han.

Bidrar i Nærøy

Det er også personell fra Brønnøy brann- og redning på vei til brannen i Nærøy.

– Vi har også folk på vei til Nærøy for innsats, det er et team på seks mann som skal bistå med brannen der i natt.

Det er ifølge Trønder-Avisa om lag hundre brannmannskaper i sving, for øyeblikket fra Namsos, Overhalla, Høylandet, Grong, Vikna og Nærøy - i tillegg til Sivilforsvaret.

Utsyr og mannskaper måtte fraktes sjøveien med redningsskøyta da det tok fyr i Vevelstad på lørdag. Foto: Simon Aldra