Brønnøysund har i en drøy uke hatt besøk av en spekkhogger-flokk. Flokken gikk inn i Trælvikosen i begynnelsen av forrige uke, og tirsdag denne uken får BAnett tips fra flere lesere om at spekkhoggerne fortsatt befinner seg inne i osen.

På jakt etter sild?

De enorme havpattedyrene har blitt et yndet fotoobjekt og skue for folk i regionen. Folk sitter på odder rundt hele Trælvikosen for å følge med på flokken, og mange har sikret seg flotte bilder av besøket.

I dette området like før Trælvikstraumen er det gjort observasjoner av at flokken tilsynelatende har gjort flere forsøk på å komme seg ut på åpent hav igjen.

BAnett erfarer at dyrene har gjort flere forsøk på å komme seg ut av osen, men at én av spekkhoggerne enten ikke har klart eller ønsket å forsere Trælvikstraumen og gå gjennom det relativt grunne og trange sundet som leder ut i fjorden og videre ut i Norskehavet.

Spekkhoggere er en delfinart som tilhører tannhvalene. Eve Jourdain, marinbiolog og spekkhogger-ekspert fra Norwegian Orca Survey, opplyser at det kan være flere årsaker til at denne flokken har kommet inn i Trælvikosen.

- Det kan være tilgang på mat. Kanskje sild. Men det er vanlig med mye måseaktivitet i områder med sildespisende spekkhoggere, sier Jourdain.

Fødsel, sykdom eller "feilnavigering"

Richard Karoliussen og Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey vurderer å reise til Brønnøysund for å finne ut av hva som er årsak til at en flokk med spekkhoggere har oppholdt seg i Trælvikosen i over en uke. Foto: Norwegian Orca Survey

Bilder av dyrene, og observasjoner både fra beboere i området rundt Trælvikosen og fra BAnetts egne reportere, viser liten eller ingen måseaktivitet. Jourdain opplyser imidlertid at spekkhoggerne også kan være ute etter et beskyttet område for å gjennomføre en fødsel.

- Sykdom på en av spekkhoggerene kan også være årsak til at de kan søke et mer beskyttet område, sier forskeren.

Eller:

- De kan rett og slett ha "navigert" feil. Siden dette er veldige sosiale dyr, er det nok at en av dem "lurer" seg inn, og så vil de andre naturligvis følge etter, sier Jourdain.

Roger Holmstrand fanget flere flotte bilder av spekkhoggerne mens de hoppet flere meter opp i lufta onsdag i forrige uke. Richard Karoliussen fra Norwegian Orca Survey er helt i ekstase over bildene.

- Vi tilbringer 600 timer i året sammen med spekkhoggere, i båt, og vi har til gode å få til slike blinkskudd som han har gjort. Det er helt fantastiske bilder, slår han fast.

Ikke farlige for folk

Jourdain forklarer at "hoppingen" kan ha flere forklaringer. Det kan være normal sosial oppførsel, altså lek eller kommunikasjon mellom dyrene.

- Det kan også være stress, situasjonen deres tatt i betraktning. Det kan også være i forbindelse med deres spisevaner. Spekkhoggere har en rekke teknikker som de bruker i forbindelse med og sikre seg mat, basert på hvilke typer mat de skal fange, sier hun.

- Er spekkhoggere farlige for folk?

- Svaret er nei. Men vi anbefaler ikke noen å svømme sammen med dem, med tanke på en mulig situasjon hvor de er innesperret, svarer Jourdain.

Advarer mot bruk av båt

Når det gjelder bruk av båt for å observere og følge dyrene er hvalforskeren helt enig med Mattilsynet, som i forrige uke advarte folk mot å gå for nært - for ikke å stresse dyrene.

- For nærgående båter kan absolutt bli sett på som en trussel mot dyrene, og kan utløse unødvendig stress for disse spekkhoggerene. Spesielt med tanke på at de kanskje sliter med å komme seg ut. Lyden under vann blir meget høy, og forsterker seg om området er mer eller mindre "lukket".  Dette kan medføre mye stress for dyrene. Vi anbefaler folk å observere dyrene fra land i stedet for å ta båten fatt, sier Eva Jourdain.

Vurderer å reise til Brønnøysund

Hun tror det er noe som ikke er riktig med situasjonen denne flokken befinner seg i, men sier det er vanskelig å fastslå siden forskerne ikke har fått observert dem over tid.

- Norwegian Orca Survey vurderer nå i løpet av de nærmeste timene om vi skal reise til Brønnøysund for å observere, komme med forslag og ikke minst besvare spørsmål fra lokalbefolkningen rundt dette, sier Jourdain.

De er avhengige av observasjoner av dyrene onsdag for å ta den endelige beslutningen om å reise til Brønnøysund, og håper på bistand fra lokalbefolkningen til dette.

- Hvis det skulle vise seg at disse spekkhoggerne sitter fast i denne osen, så kan det vekke internasjonal interesse - fordi disse dyrene har blitt et ikon i resten av verden. Det vil imidlertid være mulig å hjelpe dyrene ut igjen, blant annet ved å bruke båt, sier Richard Karoliussen.