Med flott støtte av lokale musikkrefter sørget Jørn Hoel og vokalgruppa Kviin for en kulturkveld av flott kaliber på Vonheim lørdag kveld.

- Om du ikke slår til på dette tilbudet, så slår jeg deg ned, var Kristine Kjeldsands kontante utfordring til Jørn Hoel der de to sto sammen med Merete Berg-Hansen på scenen på Vonheim.

Mye humor og latter

De to slagferdige damene gjorde en stor innsats for å gjøre tromsøværingen svar skyldig med en serie spørsmål til ham som var innsendt for anledningen. Men Hoel lot seg ikke målbinde, og svarte villig på spørsmål om nytt postkontor på Møllerøya, Spenol som hudpreparat og forskjellige aspekter ved å elske sakte i snø som følge av høye strømpriser. Men tilbudet Kjeldsand brakt fra «Leka-Per», alias Lekas ordfører Per Helge Johansen, om å spille kong Herlaug i spelet på sagaøya, var ikke mer alvorlig ment enn at han kunne si ja for kvelden.

Dermed var tonen satt for kulturkvelden i Sørhorsfjord, som lokale krefter hadde arbeidet med et halvt års tid for å sy sammen. Med UL Fønix som arrangør og bidrag fra lokale musikere, gjennomførte Jørn Hoel og vokalgruppa Kviin en konsertopplevelse som de 150 frammøtte som fylte Vonheim satte stor pris på.

Kjente og kjære låter

Det ble gjenhør med mange kjente sanger fra Hoels snart førtiårige karriere, fra «Gråt når det er over» via «Ei hand å holde i» til «Blå løk». Mellom sangene ble det også tid til mye spøk og latter, med mange humoristiske stikk til hans mangeårige kompanjong Steinar Albrigtsen og bindalingen Lisbeth Berg-Hansen, som Hoel har kjent lenge.

Men om Jørn Hoel manet fram taktfast applaus, ga vokalgruppa Kviin ham hard konkurranse om klappsalvene. Etter å ha åpnet med en utmerket variant av Alf Prøysens «Vise for gærne jinter», så de seg ikke tilbake, la de publikum for sine føtter. De elleve bindalsdamene framsto godt samstemt, med smittende humør og godt grep om harmoniene, noe som ble belønnet med jubel og stående applaus i grendehuset nede på Austra. Og når de ikke sang sitt eget repertoar, ble de med som kor for hovedattraksjonen, noe som løftet Hoels sanger ytterligere.

- Man vet aldri hva som kommer til å skje, humret Jørn Hoel over kveldens fiskesuppe etter konserten, med både de to friske damenes intervju, Kviin og kveldens backingband i tankene.

Tar ting på sparket

I utgangspunktet var det nemlig tenkt at han skulle stille alene med kassegitaren sin på scenen, men etter hvert dukket tilbudet om koring fra Kviin opp, og kort tid i forveien stilte også de fire lokale musikerne Edgar Dahl (gitar), Geir Allan Reitan (keyboard og trekkspill), Andre Øvergård (slagverk) og Kine Johnsen (bass) sine krefter til disposisjon.

- Jeg kjenner mange som ville takket nei til et slikt opplegg, men det ligger i min natur som tromsøværing å improvisere og ta ting på sparket. Det blir gjerne mer sjarmerende og artig enn de strømlinjeforma oppleggene man gjør på større scener, mente Hoel.

Det ble tid til to korte øvingsøkter med bandet før konserten, uten at det merktes på samspill og kommunikasjon mellom de fire og Hoel på scenen konserten gjennom. Og han satte pris på opplegget på Vonheim, selv om han aldri hadde vært med på noe liknende før.

- Det er første gang jeg gjør noe slikt med lokale musikere og kor i ei lita bygd. Det er bra å være åpen for forskjellige måter å gjøre ting på. Gamle sanger man har sunget tusenvis av ganger får nytt liv på scenen når man gjør dem med nye aktører, poengterte Hoel.

Publikum > innbyggertall

Han har nå gjenopplivet samarbeidet med Oddvar Nygård, nå politisk redaktør i Nordlys, som var med på å lage flere av de meste kjente sangene hans på åttitallet. Det er med andre ord nye Hoel-sanger i vente – gode nyheter for kveldens publikum, som fortsatte festen lenge etter at både Hoel og Kviin hadde gått av scenen for siste gang.

- Jeg tror aldri jeg har sett så mange folk i Horsfjord, sa Kristine Kjeldsand fra scenen.

- Det er ikke så mange folk i Horsfjord, svarte Merete Berg-Hansen kontant.