En yrkessjåfør fra Sør-Helgeland er i Brønnøy tingrett dømt til en bot på 6.000 kroner. Han mister førerkortet i tre måneder for brudd på vegtrafikklovens paragraf 3, som omhandler uaktsom kjøring.

Kolliderte i personbil

Det var i januar i år at mannen var involvert i en kollisjon i Brønnøy på fylkesveg 17. Han kjørte tungtransport, og kolliderte i bakenden av personbilen, og dyttet den ut av veien, slik at det oppsto skade på begge kjøretøyene.

Etter uhellet kunne politiet melde til BAnett at to kvinner ble sendt til sykehus for sjekk, uten at det var meldt om personskader.

Mannen avga en uforbeholden tilståelse i tingretten, og saken gikk som tilståelsesdom.

Fikk først beholde førerkortet

Påtalemyndigheten la ned påstand om å frata mannen førerretten i seks måneder. Det følger av tapsforskriften at det i slike saker skal idømmes en tapsperiode mellom tre og seks måneder.

Retten er uenige med påtalemyndigheten om at dette er en sak som ligger i det øvre sjiktet.

Den mener at det ikke kan utelukkes at sjåføren i den andre bilen i en viss, svært begrenset grad også kan ha medvirket til påkjørselen, og at yrkessjåføren har utvist en relativt lav grad av skyld. Han er også tidligere ustraffet, og har lang erfaring som yrkessjåfør. Etter uhellet fikk han beholde førerkortet i to måneder, og utøvde arbeidet som yrkessjåfør.

Mister lappen i tre måneder

Det finnes en unntaksregel som tilsier at det kan idømmes en kortere tapstid enn tre måneder, men denne er særlig snever.

Til tross for at mannen kommer til å bli rammet hardt av å tape førerretten, han vil ikke kunne arbeide i tapsperioden, mener retten, ved dommerfullmektig Magnus Rognhaug at kravene for å idømme en kortere tapstid ikke er oppfylt i denne saken.

Derfor fradømmer den mannen retten til å ha førerkort i tre måneder. Mannen fikk dommen opplest, og vedtok den på stedet.