Onsdag behandlet planutvalget i Brønnøy gjenoppbygging av feriesenteret ved Torghatten, som blåste ned i 2013.

Rådmannen hadde levert en innstilling med to separate vedtak, der det ene var avhengig av om det andre var ønskelig for søker; ett primært som tillot gjenoppbygging, med visse betingelser, og ett som legger ned midlertidig byggeforbud på eiendommen i påvente av at plansituasjonen avklares nærmere.

Denne innstillingen ble vedtatt enstemmig av planutvalget, uten debatt.

«Trinn I»

Dette er første del av vedtaket:

«Med bakgrunn og begrunnelse i saksutredning og med hjml. i PBL. § 19-2 imøtekommes søknad om dispensasjon fra kommuneplanens arealformål LNF slik at det kan etableres ny bebyggelse på tuftene av tidligere Torghatten feriesenter.

Dispensasjonen er avgrenset i forhold til søkers ønske og betinget av følgende vilkår:

  • Ny bebyggelse skal benyttes til næringsformål, primært for turisme/reiseliv.

  • Ny bebyggelse må utformes i samråd med kommunen og i samsvar med de intensjoner som er beskrevet i saksutredning.

  • For arkitektfaglig prosjektering av nytt bygg stilles det krav å benytte foretak med arkitektfaglig kompetanse i tiltaksklasse 3 med erfaring fra sammenlignbare prosjekter.»

«Trinn II»

Dersom Torgarhaugen AS ikke ville bygge under disse betingelsene, vil et alternativt vedtak gjelde, ifølge innstillingen:

  1. «Med bakgrunn og begrunnelse i saksutredning og med hjml. i PBL. § 13-1 nedlegges midlertidig byggeforbud på eiendommen gnr. 90/109 slik at søknad om byggetillatelse for gjenoppbygging av bebyggelse ikke kan behandles før plansituasjonen er nærmere avklart.

  2. Planutvalget forutsetter at planarbeidet igangsettes uten ugrunnet opphold og at arealbruken og bestemmelser ses i en helhetlig sammenheng for planområdet.»

Forsikringsfrist i november 2018

Normalt skal det være kurant å få tillatelse til å gjenoppbygge en slik eiendom, og søker, Torgarhaugen AS, peker på at forsikringsoppgjøret har frist til november 2018 for gjenoppbygging.

– På grunn av den knappe tiden søker vi om å bygge opp igjen på samme sted, etter originale tegninger. Dette for å kunne nyttiggjøre den gjenværende grunnmur/underetg. Med bunnledninger og den delen av infrastruktur som fortsatt er inntakt, skriver Torgarhaugen i søknaden sin.

Stiller spørsmål

Rådmannen konkluderer imidlertid med at denne saken er mer komplisert, og stiller i saksfremlegget en rekke spørsmål, blant annet:

  • «Med de endringer som har skjedd og skjer i forhold til bruk av området (Strandrestauranten er etablert ved campingen, Nasjonale turistveger etablerer nytt anlegg ved foten av fjellet...), er det med bakgrunn i en viss usikkerhet rådmannen reiser spørsmålsstillingen om en gjenoppbygging (kopi) av feriesenteret vil stå i den riktige kontekst?»

  • «Har bygget det innhold og de funksjoner som i dag etterspørres...?»

  • «Er arkitektur og utforming det en vil presentere i 2017?»

  • «Ville det blitt gitt byggetillatelse for senteret i dag med de øvrige funksjonene på plass?»

«Fugl Fønix»

Skal det gis en tillatelse mener rådmannen at man må kunne vente noe mer enn det som var der tidligere.

– I 2017 bør en kunne ha forventning om et moderne bygg som er tilpasset og underordnet landskap og annen bebyggelse. Om en da finner mulighet til å ta utgangspunkt i eksisterende grunnmur eller underetasje er for kommunen ikke vesentlig, men et nytt bygg må framstå som en ny «fugl Fønix» i en moderne drakt tilpasset ny situasjon, står det i saksfremlegget.

Det står videre:

– Med utgangspunkt i en dispensasjon fra kommuneplanens arealdel og på grunn av at en står foran en planprosess for etablering av anlegg for Nasjonale turistveger, vil det kunne være en hensiktsmessig saksprosess å utvide reguleringsplanområdet til også å omfatte eiendommen til Torgarhaugen. I en slik situasjon kan det være riktig at vurdering av byggetillatelse for gjenoppbygging avventes til plansituasjonen er tilstrekkelig klarert. En vil da kunne få en helhetlig høringsrunde for planlagte tiltak og se arealbruken for området i sammenheng.