Onsdag klokken 16.00 var det møte i formannskapet og planutvalget i Brønnøy. Først gjennomførte man formannskapsmøtet, deretter planutvalgsmøtet. Det hele var unnagjort på 16 minutter.

Næringsdrift i Brønnøy

Så åpnet man formannskapet igjen, for å behandle en sak om næringsdrift i Brønnøy kommune, som gjaldt en konkret aktør.

– Vi fikk en henvendelse til kommunen i går angående forretningsdrift i kommunen. Denne aktøren etterspurte at dette unntas offentlighet. Vi er nødt til å diskutere lukking av møtet for å eventuelt imøtekomme den henvendelsen, sa ordfører Johnny Hanssen (Ap).

Det var ikke snakk om å gjøre noe vedtak i saken, men av praktiske hensyn besluttet man å flytte diskusjone av lukking av behandlingen av denne saken, samt selve behandlingen, til etter at man hadde gjennomført de formannskaps- og planutvalgsmøtene, og gått gjennom den åpne delen av disse.

– Vi er nødt til å diskutere den på prinsippielt grunnlag, konkluderte ordføreren.

Vedtok lukking enstemmig

Mens man diskuterte lukking ble pressen og publikum sendt på gangen, før voteringen om lukking gikk for åpne dører.

– Jeg anbefaler å lukke dørene, sa ordfører Hanssen før voteringen.

Formannskapet vedtok enstemmig å lukke dørene.

Vedtaket ble begrunnet i kommunelovens §31 nr. 5, som i korte trekk tilsier at et møte i et offentlig organ kan lukkes dersom «...tungtveiende offentlige interesser tilsier det, og det vil komme fram opplysninger i møtet som kunne ha vært unntatt offentlig innsyn etter lov 19. mai 2006 nr. 16 (offentleglova) dersom de hadde stått i et dokument».

Slike hensyn omtales i offentlighetslovens tredje kapittel.

Diskuterte registerbygg-tomt

Saken er fortsatt unntatt  offentlighet, men det er av hensyn til den konkrete aktøren. Ordfører Johnny Hanssen kan imidlertid opplyse om hva man diskuterte, men altså ikke om hvem.

– Det var en forespørsel om ei tomt Brønnøy kommune disponerer. Det er snakk om anbudet som ute om Brønnøysundregistrenes nybygg, og en diskusjon om å gjøre tomter Brønnøy kommune disponerer, tilgjengelige til utbygging av nybygget, sier han.

Stiller tomter til rådighet

Han peker på at det ikke er noen hemmelighet at kommunen har stilt Schröder-tomta til rådighet for Statsbygg tidligere.

– Vi har kommet frem til at vi kommer til å lage ei kunngjøring der vi stiller kommunens areal innenfor disse områdene, til disposisjon for eventuelle utbyggere. Den som eventuelt får tilslag får tilgang til tomta. Det blir selvfølgelig en forhandlingssak i forhold til deres krav, sier han.

Det vil si at tilbydere helt eller delvis kan benytte seg av kommunens tomtealternativer i sine tilbud, for å være med i prekvalifiseringen.