En mann fra Sør-Helgeland er dømt til ni år ubetinget fengsel for en rekke seksuelle overgrep.

Dette inkluderer voldtekter av hans egen datter, som var under 14 år på gjerningstidspunktet. Han dopet ned datteren ved minst en anledning, og tok bilder av overgrepene, og viste ved én anledning handlinger på webkamera til en tredjeperson. Seksuell omgang med noen som er under 14 år er å regne som voldtekt.

Mannens forsvarer, advokat Erik Lea har ikke rukket å diskutere dommen med sin klient, men opplyser i en SMS at hans advokatfullmektig skal møte domfelte for å diskutere dommen. Det er derfor ikke kjent om dommen ankes fra tiltaltes side, og den er derfor ikke rettskraftig.

Betalte for å se seksuelle overgrep

Han er også dømt for å ha betalt personer i Thailand for å ha seksuell omgang mot mindreårige helt ned i spedbarnsalder. Retten har lagt til grunn 30 slike medvirkninger til overgrep.

På ett tidspunkt fikk han også en gutt under 16 år til å gjennomføre seksuelle handlinger på seg selv, som han så sendte på film til tiltalte.

Han har også vært i besittelse av, delt og/eller mottatt fra andre eller produsert minst 6.625 bilder og 71 filmer som fremstiller seksuelle overgrep mot barn, eller lignende. Han dømmes også for å en seksuell handling med en hund, og for å ha krenket privatlivet til sin kone ved å dele private bilder av henne.

Mannen erkjente delvis straffskyld for tiltalepunktene om overgrep mot datteren, og tiltalen for øvrig, men ikke for ett tiltalepunkt han også ble frifunnet for.

Saken gikk i Rana tingrett, fordi det var behov for visse tekniske hjelpemidler, med konstituert tingrettsdommer Møyfrid Eggebø fra Brønnøy tingrett som rettens leder.

Lettet over å bli tatt

Den tiltalte mannen ble pågrepet av politiet i fjor vår, etter at politiet i Haugesund ved etterforskning av en annen person, oppdaget at denne hadde delt overgrepsbilder av barn med sørhelgelendingen. Tiltalte har sittet i varetekt siden da.

I retten forklarte mannen at han har levd et tilsynelatende alminnelig liv, som har vært et dobbeltliv, med bruk av dyrepornografi og overgrepsmateriale med barn. Han forklarte at en katalysator for det som senere skjedde var kontakten med en kvinne han kom i kontakt med på internett, som sendte ham overgrepsmateriale, og som oppmuntret ham til å «vise frem» datteren.

Tiltalte har gitt uttrykk for at han er lettet over å ha blitt tatt av politiet, da han ikke klarte å slutte på egen hånd.

– I alle fall ikke for strengt

I straffeutmålingen tar tingrettsdommer Eggebø utgangspunkt i at de 30 tilfellene av medvirkning til seksuell omgang med barn under 14 år er det alvorligste punktet.

– Det er ikke fremlagt rettspraksis for retten fra noen sak som tilsvarer denne sakens post IV (overgrepene begått over nett i Thailand, red.anm.), skriver Eggebø i dommen, men viser til en dom fra Hålogaland lagmannsrett der en mann ble dømt for ett slikt forhold, der lagmannsretten uttalte at ett slikt forhold isolert sett ville medføre en straff på rundt to år og seks måneder. At de seksuelle overgrepene har skjedd i et annet land har ikke noen betydning for saken.

I straffeutmålingen redegjøres det for disse overgrepene. Tiltalte dikterer i chatten hva som skal skje, uten å ta hensyn til barnas reaksjoner.

– En samlet straff på fengsel i 10 år for 30 overgrep, slik det er påstått av aktor, er da i alle fall ikke for strengt, skriver tingrettsdommer Eggebø videre, og legger til grunn dette straffenivået.

Får tre år tilståelsesrabatt

Dette, sett i sammenheng med de andre forholdene, som overgrepene mot datteren, gjør at retten lander på at straffen i utgangspunktet skal være tolv år ubetinget fengsel.

– Under noe tvil finner retten at samlet straff for alle forholdene uten tilståelsesrabatt ikke skal settes høyere enn tolv år, heter det i dommen.

Mannen innrømmes en tilståelsesrabatt på 25 prosent, og blir derfor dømt til ni år ubetinget fengsel, med et fradrag for 356 dager i varetekt.

Han må også betale oppreisningserstatning på 175.000 kroner til datteren, og 50.000 kroner til den mindreårige gutten.

Dommen er enstemmig.

– Grundig og riktig dom

Aktor i saken er statsadvokat Thor Erik Høiskar ved Nordland statsadvokatembete.

– Vi synes det er en veldig grundig og riktig dom. Han har fått en veldig streng straff, og det skal han ha. Vi har merket oss at retten mener den i hvert fall ikke er for streng, sier han til BAnett.

Han peker på at han uten tilståelsesrabatt ville fått en straff på tolv år fengsel.

– Det er samme straff som for drap, legger han til.

Hvorvidt dommen ankes fra påtalemyndighetens side avgjøres av Riksadvokaten, siden saken er så alvorlig.