Til høsten får alle på femte og sjette trinn på Berg skole  sin skolepult noen kilometer unna - på Vik skole. Samtidig skal alle småskolelevene på Vik flyttes til Berg.

Koster 208.000

Det innebærer at flere får behov for skoleskyss.  Sømna har beregnet en økt utgift på 208.000 kroner som følge av utstedelse av 31 nye busskort. I regnestykket som fremgår av rådmannens utredning til kommunestyret, så er det lagt til grunn;

"Økte utgifter til skoleskyss: 26 elever á kr. 8.000 tilsvarer 208.000 kroner".

- Det er ikke grunnlag per i dag for å anta at kostnadene overstiger tidligere estimat. Det er møte med fylkeskommunen og TTS  på torsdag om neste års skoleskyss. Jeg håper vi vet mer etter det, sier sømnarådmann Øystein Johannessen.

Sparer millioner

Kommunestyret i Sømna vedtok 6.april det såkalte alternativ 2 i skolestrukturutredningen. Det innebar skoleløsningen som nå medfører flytting av mellomtrinnet fra Berg til Vik og småskoletrinnet fra Vik til Berg. Om alternativ samlet skoleløsning på Vik hadde blitt valgt, så ville bussbehovet blitt enda større, ifølge rådmannen.

"Både alternativ 1 og alternativ 2 innnebærer endringer i antall barn som trenger skoleskyss, og for noens del vil tid brukt til å kjøre barna på skolen øke. Adminstrasjonen har ikke estimert dette nøyaktig. Som høringsnotatet viser vil alternativ én  innebære at 48 elever fra høsten 2018 trenger skoleskyss, men ved alternativ 2 vil 31 flere elever trenge skoleskyss med effekt fra høsten 2017", svarer rådmannen på tidligere gitte høringsuttalelser til skolestruktursaken.

Selv om det blir økte skoleskyss-utgifter, så har Sømna regnestykker som viser at de sparer millioner på klasseflyttingene i det vedtatte alternativ to. Total besparelse som følge av redusert behov for ordinær undervisning og SFO-tilbud er beregnet til  3,8 millioner kroner.