48-åringen var tidligere webutvikler i Brønnøysunds Avis og driver i dag eget firma. Han er kurder og kommer fra det østlige Tyrkia, like ved grensen til Syria. Dag har bodd i Norge siden 1995, men følger utviklingen i Tyrkia tett.

Kritiserer gjennomføringen

I helgens avstemning ble det offisielle resultatet 51,41 prosent for forslaget om å endre grunnloven så president Erdogan kan få mer makt, men gjennomføringen av valget er blitt sterkt kritisert av internasjonale observatører.

Yilmaz Dag har dobbelt statsborgerskap og kunne ha stemt i folkeavstemningen.

- Men det var så mange formaliteter for å stemme.

- Hva ville du ha stemt?

- Et klart nei. Hva skulle jeg sagt ja til? At én mann skal stemme for hele landet, være dommer, universitetsrektor - alt. Hele systemet blir knyttet til én person.

- Ble det jukset under opptellingen?

- Ja. Alt tyder på at det har skjedd. Ikke minst i de kurdiske områdene. Det snakkes om 2,5 millioner stemmer som manglet stempelet som skal være på. Hvor mange ja-stemmer var det blant dem? Det har de ikke svart på.

Mange fengslet

Ifølge VG var det ja-flertall blant tyrkerne i Norge. Det provoserer Dag.

- De fleste tyrkere i Norge stemmer SV eller Ap og er for likestilling. Men hjemme er de motsatt. Da handler det om nasjonalisme. Det er dobbeltmoral. Erdogan bruker nasjonalismekortet, pisker opp stemningen mot resten av Europa.

- Var folkeavstemningen et demokratisk valg?

- Overhodet ikke. Flere tusen personer som er Erdogan-kritikere eller fra nei-siden var fengslet. Fra det kurdiske partiet HDP er mellom 10.000 og 12.000 medlemmer fengslet, inkludert partilederne. Kun ja-siden fikk slippe til i valgkampen. Folk skremmes også med ulike metoder. Du kan for eksempel miste jobben dersom de ser at du har kritisert regimet på facebook. Da stemples du som terrorist.

- Hva risikerer du ved å si din mening?

- Jeg kan ikke reise til Tyrkia i år. Familien min advarer mot at vi kommer. Vi ser at de forfølger og tar folk. Det er uroligheter og kaos. Alt kan skje i dette regimet, de har et stort apparat. I Tyskland ble det en stor sak at imamene spionerte for dem.

Alt ble verre

For bare 4-5 år siden trodde Dag på en helt annen utvikling i sitt opprinnelige hjemland. Da var det fredsforhandlinger mellom kurderne og styresmaktene.

- Jeg var optimist da, trodde på fred og Erdogan. Demokratiet blomstret. Men så snudde alt 180 grader. I 2015-2016 ble krigen mot kurdiske separatister trappet opp. Huset hvor jeg vokste opp er lagt i ruiner, det samme er over 60 prosent av landsbyen. Rundt 600.000 er blitt husløse etter disse kampene og 2.500 drept, hvorav rundt 360 sivile.

De siste tiårene har Tyrkia blitt politisert og islamisert. Dag husker da det var annerledes.

- Jeg provoseres av de som skal bestemme over andre. Selv tør jeg ikke lenger drikke en øl når jeg er i Tyrkia. De kommer og kommenterer det, spesielt under ramadan. På 1970- og 1980-tallet var det ikke slik. Da var det mer toleranse, nå er det mer splittelse. Og regimet trykker på fra toppen. På jobbintervju blir du spurt hvor du står politisk. Svarer du feil, får du ikke jobben.