Brønnøysundregistrene har mottatt oppdragsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) som de har ventet på siden det ble kjent at et nytt registerbygg skulle ut på anbud og reises i lokal regi. Brønnøysundregistrene skal være leietakere i det nye bygget.

Anbudskonkurranse

Brønnøysundregistrene har blitt bedt om å gjennomføre en anbudskonkurranse, og departementet ber om at dette skal skje i løpet av våren 2017. Valg av tilbyder mener de burde være gjort innen 15. august i år.

– Vi er glade for at vi har fått oppdragsbrevet og vi vil igangsette anbudsprosessen umiddelbart. Vi skal lede denne med bistand fra Statsbygg, sier direktør Lars Peder Brekk.

Parallelt med at Brønnøysundregistrene har ventet på oppdragsbrevet fra NFD, har de jobbet med å få tilgang på ressurser og kompetanse for denne typen anbud. Der har de funnet fram til en partner i Statsbygg - som planla registerbygg før regjeringen bestemte seg for å legge jobben på anbud.

Korte frister

Anbudsprosessen er todelt. Første del med prekvalifisering skal ut på Doffin før påske. Utlysning av konkurransegrunnlaget, som er del to, skjer i midten av mai. I denne anbudsperioden vil Statsbygg bistå Brønnøysundregistrene før endelig valg av tilbyder skal skje i august. Direktøren sier årsaken til at de er i stand til å sette i gang dette så raskt, er avtalen om oppdrag de har inngått med Statsbygg.

– Da vi fikk høre om den beslutningen regjeringen hadde tatt gikk vi i tenkeboksen for å finne ut hvordan vi skulle få på plass kompetanse som kunne hjelpe oss. Derfor var det viktig for oss å avklare hvordan Statsbygg stilte seg, forklarer direktøren.

– De var veldig interesserte i dette. Det betyr at vi får igangsatt prosessen uten store innkjøpsutfordringer. De vil være underleverandører til oss og vi får tilgang på deres materiale. Vi synes dette er en kindereggløsning som hjelper oss tidsmessig, sier Brekk.

I hovedsak dreier dette seg om hele forprosjektet som Statsbygg har utarbeidet på oppdrag fra NFD. Det gjelder blant annet beskrivelse av romprogram, krav til kvalitet og antall kvadratmeter bygget skal ha. Dette vil dannet et utgangspunkt for arbeidet.

Raskere realisering

Når bygget skal reises av private utbyggere, med registrene som leietakere, betyr dette at nybygget ikke skal inn i statsbudsjettet slik det opprinnelig skulle.

– Dette betyr at det er mulig å realisere bygget raskere enn det vi så for oss med statsbyggprosjektet. Det er tøft å komme inn i statsbudsjettet, medgir tidligere statsråd og nå direktør for Brønnøysundregistrene.

Tomt i byen

Departementet har en rekke føringer i oppdragsbrevet. I første punkt står det at lokalene skal ligge sentralt i Brønnøysund.

– Vi vil ikke gå ut med eksakt lokalisering. Det er derfor det står "sentralt i Brønnøysund". Vi skal diskutere med departementet hvordan vi skal formidle kravene rundt dette, sier Brekk.

Selve konkurransegrunnlaget skal godkjennes av NFD før anbudskonkurransen starter. Departementet skal også godkjenne valg av leverandør før en tildeling kan finne sted. Til slutt skal en endelig kontrakt godkjennes av departementet, men inngås med Brønnøysundregistrene.