Temperaturen steg fra null til hundre på tre sekunder da formannskapet i Sømna startet behandlingen av skolestruktur onsdag. På bordet lå rådmannens forslag om å gå for alternativ 2 i skolehøringen,  hvor alle elever på 1.-4 trinn samles på Berg skole, mens 5.-10. trinn samles på Vik.

Krav til innsparing

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) stemte for dette, sammen med formannskapsmedlem Wenche E. Fjerdingøy (Sp) og partiets gruppeleder Leif Edvardsen.

- Rådmannens innstillinger er i tråd med det jeg ønsker, og da snakker jeg kun for meg sjøl akkurat nå. Det imøtekommer krav om innsparing, og er etter mitt syn beste løsning for å imøtekomme det. Jeg vil gi uttrykk for at saken av administrasjonen er godt behandlet. Jeg ser kommunalsjef for oppvekst og rådmannen med ekstrem god skolefaglig bakgrunn står som saksbehandlere, da synes saken å være i trygge hender når gjelder saksfremlegg, sa Edvardsen, med hentydning til rådmann Øystein Johannessen nylige avtrådte stilling som fylkesutdanningsjef.

Til frontalangrep på Sp

Varaordfører Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) ville tidligere i uken ikke uttale seg til BA om sitt standpunkt til rådmannens innstilling i saken. Men i dagens møte la han frem et nytt forslag, og lot det ikke være tvil tilbake om hva han mener.

- Hvis vi ser i rådmannens vurdering av saken, så skriver han at alternativ 1 vil gi best profesjonsutvikling, men at det ikke må anses utslagsgivende. Når det gjelder økonomi, så skriver han at hvis man skjeler til økonomi så bør alternativ 1 velges. I  denne kommunen har det vært en salig blanding av politikk og adminstrasjon i alle år, noe vi har begynt å greie å slutte med. Kvalitet og økonomi er rådmannens område. Når rådmannen sier at vi får best kvalitet og økonomi med alternativ 1,  og samtidig sier to skoler, så mener jeg rådmannen har beveget seg  inn på det  politiske området. For det er ingen tvil om at alternativ 1 gir best kvalitet, sa Strømberg.

Han kokte ned de to punktene til "én skole og den er i Vik". Han viste deretter til at det nylig ble gjort hastebevilgning til pleie -og omsorg, og at det er titalls stillinger her som ikke er besatt av faglærte.

- Å få de ufaglærte erstattet av sykepleiere, slik vi har mål om, vil koste oss mye penger, konstaterte han og gikk til frontalangrep på Senterpartiets gruppeleder Leif Edvardsen på motsatt side av bordet.

- I min naivitet trodde jeg at Berg og Senterpartiet stilte opp for Sørbygda. Dere er voldsomt aktive når det gjelder politireform og alt annet som gjelder fjerning av tilbud fra distriktene. Jeg ser at nå mister vi bredden i kommunen. Sørbygda svekkes,  og Berg vinner gjennom med sin "vi er tyngst"-argumentasjon. På toppen av det hele står Sp for dette. Jeg vil si at det er på tide at Sømna får politikere for hele kommunen,  og ikke bare en del av den, sa blant annet Strømberg. Han fremholdt at samling av alle elever på Vik, ville gjøre det mulig å satse på en topp ti-skolekåring på KS- skalaen.

- Da er det ikke viktig for folk å bosette seg Sømna at vi har skole på Berg, men at vi har en av landets beste skoler, sa Strømberg.

Edvardsen avviste at Gunder Strømbergs påstander, inkludert at  Sentepartiet svekker sørenden av Sømna.

Første store sak

Rådmannen sa han respekterte at andre var kommet til en annen konklusjon enn han selv, men at det ikke forelå forskning eller andre indikatorer som ga helt klar retning.

- Dette er min første store sak legges frem for formannskapet. Det er klart, tross den faglige kompetanse jeg her i dag er blitt tillagt- så er ikke  dette en enkel sak å skrive. Den er stor og sammensatt. Det gjelder skole som vi alle har forhold til.Jeg vil understreke at både alternativ 1 og 2 er levedyktige. Jeg vil gi kred til oppvekstsjefen som har turnert ei veldig stor sak på en utmerket måte. Når det gjelder kvalitet i skolen, så gir den pedagogiske forskningen oss ikke de milimeterpresise svarene vi er ute etter. Det jeg har lagt vekt på, er at alle barn i samme kull skal være på felles grunn. Vi beveger oss mot at dette vil bli vektlagt mer i kommende læreplaner. Når det gjelder forholdet kostnader/kvalitet, så er det heller ikke noen lineær sammenheng her.  Jeg tenker mye investeringer er gjort allerede for å sikre kvalitet,  men det krever enda tettere oppfølging fra administrasjon, og  lærere. Til  varaordfører forståelselse av sakskomplekset, så tror jeg ikke kvalitet isolert utgjør at det er forskjell på 1 eller 2, men  jeg respekterer at andre kan komme til en annen konklusjon, sa Øystein Johannessen.

Holde seg til sine problemer

Formannskapsmedlem Wenche S. Knygh (Tverrpolitisk liste) støttet Strømberg under avstemningen. Hun sa seg enig med rådmannen når det gjaldt å samle alle i samme trinn på ett sted.  Hun bekreftet også at det er gjort store investeringer i  sømnaskolen.

- Det tar ikke slutt med to skoler. Vi har Kaupangrapporten. Den er klar på hva vi må spare inn. Det er et stort beløp, 9-10 millioner kroner og vi har utfordringer som er enda større på omsorg og legetjeneste. Når Sp da unnlater å ta inn de innsparinger vi kan i valg mellom de to skolealternativene, har man da tenkt på ta inn de innsparingene i fremtiden? Er det slik at  én eller to millioner ikke har betydning, utfordret Knygh.

- Jeg synes Tverrpolitisk skal forholde seg til sine problemer og Senterpartiet sitt, svarte Edvardsen.

SFO på Berg

Så la Strømberg frem sitt forslag som skal  gjøre det lettere for foreldre på Berg å akseptere én skole på Vik.

- Jeg har forståelse for foreldre som bor på Berg og som hvis vårt forslag når igjennom må benytte SFO på Vik.  Derfor foreslår vi et SFO-tilbud for Berg og omegn. Det vil vi ha utredet hvis vårt forslag om én skole går gjennom, sa Strømberg.

Men det gjorde det ikke i formannskapet. Kommunestyret skal ha saken til behandling om en uke, 6.april.

Har lyttet til elevene

Ordfører Oppegaard har tidligere gjort det klart at hun støtter rådmannens innstilling om to skoler.

- Vi har kvalitet -og rekrutteringsutfordringer på mange områder. Jeg mener det kan være en fordel på mange plan å samordne, men vi lever ikke i et vakuum. Vi trenger mange hender, og tilflytting skjer til Nordbygda, selv om vi har tilrettelagt for dette i søndre del av kommunen. Det er uansett viktig å ha barneskole der i nord for sikre der. Hele Sømna er utkant. Vi står i lag som utkant. Jeg vektlegger elevenes uttalelser og går for rådmannens innstilling, sa hun.

Tverrpolitisk listes forslag:

Her er Strømberg (TvP) forslag som falt mot tre stemmer til rådmannens innstilling.

1. Skolestrukturen i Sømna endres med virkning 2018. Alle elever i kommunen samles ved Vik skole.

2. Kommunestyret ber om få få seg forelagt sak om fremtidig barnehagestruktur i kommunen der det utredes barnehager på Berg og Vik, samt opprettelse av SFO i barnehagens lokaler på Berg for elever fra Berg med omegn.