Tirsdag omtaler en omfattende sak i Rana Blad (krever abonnement) at det skal være mer eller mindre konstant trafikk av det avisen kaller «eskortepiker», med et annet ord prostituerte, i Rana, og andre steder på Helgeland.

Avisen viser til intervjuer fra blant annet hotell- og overnattingsbransjen på Mo, i tillegg til politiet.

– Det er den vanlige mannen i gata som kjøper tjenester hos de mobile-prostituerte som svært ofte besøker Rana. Det er menn i alle aldre og fra alle samfunnslag, sier Alf-Espen Eriksen ved Nordland politidistrikt til Rana Blad.

Får sendt prostituerte tilbake til hjemland

Han forteller avisen at politiet arbeider kontinuerlig med å bekjempe ulovlig kjøp av seksuelle tjenester, og at man samarbeider tett med overnattingsstedene i Rana.

– Vi er avhengig av tips fra dem for å vite når dette forekommer og vi opplever at alle hotellene tar dette seriøst. Ofte tar vi kontakt med jentene og spør de etter ID-kort. Mange av dem har ikke dette i orden og det har hendt at vi har fått dem sendt tilbake til hjemlandet sitt. Som regel når vi spør etter dette forsvinner de ganske raskt fra byen. Det er en del av det forebyggende arbeidet mot ulovlig kjøp av seksuelle tjenester. Noen ganger spaner vi for å få avdekket kundene, forteller politistasjonssjef i Mo i Rana, Roald Bjerkadal til avisen.

– Alle forelegg vedtas

Sexkjøp (men ikke salg) ble forbudt i Norge i 2009. Straffen om man blir tatt er en bot, som, for å sitere Rana Blad, «svir på pungen».

– Vi skriver ut et forelegg på 25.000 kroner til dem vi tar i å kjøpe sex. Vi har av naturlige årsaker aldri opplevd at det har blir rettslig prøvd. La meg si det sånn, de betaler forelegget uten diskusjon, forsikrer Bjerkadal til Rana Blad.

Foregår på nettet

Ifølge Rana Blad reklamerer prostituerte på nettet.

For norske nettsteder er det straffbart å reklamere for salg av seksuelle tjenester, men om annonsene er på utlandske nettsteder er det lite å gjøre med det.

Ikke kjent i Brønnøysund

Ifølge avisen er dette altså også et problem andre steder på Helgeland. På Sør-Helgeland følges imidlertid den smale sti, om vi skal tro det lokale politiet.

– Vi har ikke hatt noen saker om sexkjøp de siste årene, sier politioverbetjent Jan Solbakk ved Brønnøy og Vevelstad lensmannskontor til BAnett.

– Dere har ikke mistanke om noe slikt miljø lokalt?

– Nei, vi kjenner ikke til noen slik aktivitet på Sør-Helgeland. Jeg tror faktisk aldri vi har hatt noen saker om dette, sier han.