I fjor sommer dro sønnen Magnus Grøneng Linseth til Lusaka. Der jobber 26-åringen som frivillig for idrettens fredskorps, i regi av Norges idrettsforbund. En del av arbeidet hans går ut på å være trener i en lokal fotballklubb. Behovet for fotballer og sko er stort. Da han begynte delte 150 spillere to baller.

- Derfor gikk jeg selv til innkjøp av tjue nye baller, slik at vi kunne få litt mer variasjon i øvelser, samtidig som at hver spiller kunne få noen ekstra ballberøringer i løpet av hver trening. Dessverre er det slik at underlaget spillerne spiller på er svært røft. Dette sliter ut både skotøy og fotballer. Dette fører til at mange ender opp med å spille barbent, på en grusbane hvor du finner både glasbrott og andre skadelige ting, forteller Linseth.

Innsamling

I påsken får han besøk av sin mor. I den forbindelse gikk Magnus ut med en oppfordring på Facebook, der han ba folk til å se om de har utstyr liggende som ikke er i bruk.

- Det har vært en overveldende respons. Folk som har kommet med pent brukte sko og Sport 1 har ryddet lageret og gitt spiltter nye sko og baller. En lokal Leeds-supporter har gitt en ball med klubbmerket på, forteller Grøneng.

I utgangspunktet tenkte hun å ta med én koffert med fotballutstyr.

- Nå har jeg fått så mye at jeg må ta med to ekstra kolli bagasje. Trillebagen jeg fikk fra Libris kommer godt med, sier hun.

Et bonusbidrag til innsamlingsaksjonen får plass på innerlomma. Turen innom banken ga full uttelling.

- Jeg ba om 3.000 og fikk en gavesjekk på 4.000 kroner hos Sparebanken Nord-Norge. Så nå blir det også shopping av utstyr der nede, sier Brita Grøneng.

Eksotisk påsketur

7. april setter hun seg på flyet.

- Jeg gleder meg veldig både til å treffe Magnus igjen, treffe vertsfamilien hans, og til å dele ut alt utstyret, sier hun.

En påsketur av det eksotiske slaget står også på programmet.

- Det blir en sightseeing i Lusaka. Så blir det en tur til Victoriafallene, den gamle hovestaden i Zambia, Livingstone, og så skal vi til Sør-Afrika og Cape Town, forteller hun.