Det betyr at dommen på 36 dager samfunnsstraff fra Alstahaug tingrett ikke er rettskraftig ennå.

Mannen i 20-årene ble tidligere denne måneden stilt for retten av Spesialenheten for politisaker. Han ble tiltalt etter at en UP-patrulje målte hastigheten hans til 133 kilometer i timen i Toventunnelen en sen kveld i oktober i fjor.

Fartsgrensen i tunnelen er 80 kilometer i timen. Kjøringen skjedde mens mannen var på jobb og i uniformert politibil. Makkeren hans var med i bilen.

– Han er skuffet, sier advokat Knut Jullumstrø som forsvarer den hastighetstiltalte politibetjenten. Politimannen vil anke saken inn for Hålogaland lagmannsrett. Foto: John H. Ulvøy, HB

Endret forklaring

Dommen på 36 timer samfunnstjeneste og førerkorttap i åtte måneder er i tråd med aktor Per Martin Utkilens forslag til straff. Han må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Fartsmålingen foregikk som en gjennomsnittsmåling over en distranse på 4.859 meter, altså nesten fem kilometer, inne i tunnelen.

Noen minutter senere endret han forklaring. Da sa han at han hadde forfulgt et kjøretøy han ville stoppe, en gammel, avuniformert ambulanse. Han og makkeren hadde blitt oppmerksomme på bilen da de var på Esso i Mosjøen for å fylle drivstoff og få seg mat.

Dagen etter trakk han tilbake samtykket og erkjennelsen av straffskyld.

Ikke oppfylt

Tingretten måtte vurdere hvorvidt han hadde anledning til å bryte fartsgrensen eller ikke. Lovverket sier at utrykningskjøretøy kan kjøre fortere enn fartsgrensen når visse vilkår er tilstede.

Retten, ved konstituert tingrettsdommer Henrik Kristian Flod, mener vilkårene ikke var oppfylt i dette tilfellet.

I retten forklarte politimannen blant annet at han ønsket å stoppe den gamle ambulansen fordi slike kjøretøy ofte har kjørt langt og er i dårlig teknisk stand.

Ingen grunn

Dommer Flod mener dette ikke var grunn god nok til å mistenke et så alvorlig forhold at han kunne kjøre over fartsgrensen, og viser til politimannens egne handlinger:

  • Han kontrollerte ikke kjøretøy og fører på bensinstasjonen i Mosjøen der de først ble oppmerksomme på bilen. I stedet ventet de på maten før de kjørte videre.

  • Betjenten sa ikke fra til makkeren at han ønsket å stoppe bilen.

  • Han orienterte ikke operasjonssentralen mens de kjørte, og brukte ikke blålys, sirene eller blinket med fjernlys for å få bilen til å stanse da de tok den igjen.

Marginalt

«Til å begynne med, etter innhenting av bilen, var det kun søk på bilens registreringsnummer som ble foretatt. Også dette taler for at behovet for å innhente varebilen, i beste fall, var marginalt.» skriver Flod i dommen.

«At tiltalte initialt overfor UP forklarte at det ikke var noen grunn til at han kjørte slik han gjorde, underbygger også at det ikke var noe presserende behov for slik kjøring.» fremholder dommeren.

Skuffet

Politimannens forsvarer, advokat Knut Jullumstrø, sier han har diskutert dommen med sin klient, og at politimannen er skuffet.

– Han mener den er feil, og har erklært fullstendig anke. Jeg skal nå formulere anken og sende den videre til lagmannsretten for avgjørelse der, sier han.