Ti kommuner på Midt- og Sør-Helgeland har sendt brev til Helgelandssykehuset-styreleder Frode Mellemvik og krevd at alle kommunene på Helgeland skal være representert i referansegruppa og styringsgruppa for Helgelandssykehuset 2025, prosjektet hvor ny sykehusstruktur på Helgeland utredes. Brønnøy, Sømna, Vevelstad og Vega er blant kommunene som stiller seg bak dette kravet.

Vil ikke endre

Mellemvik har svart sammen med administrerende direktør Per Martin Knutsen. De to påpeker at kommunene Vefsn, Leirfjord og Alstahaug allerede i januar ba Helgelandssykehuset om at de som vertskommuner skulle representeres i styringsgruppa.

Mellemvik og Knutsen påpeker at brevet er blitt behandlet i styrene i Helgelandssykehuset og Helse Nord, og at det er besvart.

- Begge styrene har uttrykt tilfredshet med den måten styringsgruppa er organisert på. Det vil derfor ikke bli gjort endringer i sammensetninga av styringsgruppa. Dette er også, slik Helgelandssykehuset ser det, i tråd med det som er funksjonen til en styringsgruppe: Styringsgruppa skal ivareta eierinteressene, og består av representanter for eiersiden inklusive representanter fra de ansatte. Det er følgelig ikke aktuelt å ha representanter fra kommuner eller andre organisasjoner i styringsgruppa, skriver de.

Inviterer til møte

Samtidig påpeker Mellemvik og Knutsen at innspillet tas til etterretning, og at samtlige kommuner på Helgeland vil få invitasjon til neste referansegruppemøte.

- Invitasjonen gjelder to representanter pr. kommune - gjerne en representant fra administrativt nivå og en politisk representant.

Mellemvik og Knutsen påpeker at kommunene i sitt brev også uttrykker et ønske om at "kommunale planressurser involveres i de utredninger av tomtealternativer som er igangsatt, for å unngå unødig grobunn for  spekulasjoner og mistillit til arbeidet som gjøres".

- Vi understreker at det ikke er satt i gang utredninger av tomtealternativer. Utredninger av konkrete tomter kommer først inn i KU2 (konsekvensutredninger for lokale tema). Da vil det være helt naturlig at vi trekker inn kommunale planressurser og samarbeider tett med dem, skriver de.

Styringsgruppa for Helgelandssykehuset 2025 består av:

  • Per Martin Knutsen, adm. dir.

  • Fred Mürer, medisinsk direktør

  • Bjørn Bech-Hanssen, prosjektansvarlig i Helgelandssykehuset

  • Hilde Rolandsen, eierdirektør i Helse Nord

  • Bjørn Haug, enhetsdirektør prehositale tjenester

  • Eirik Holand, psykiatri og rus

  • Ernly Eriksen, brukerrepresentant

  • Cecilie Mo Liland, tillitsvalgrepresentant NSF

  • Vigdis Ottersen, tillitsvalgrepresentant YLF

  • Thor Magnus Moland, hovedverneombud

Observatør: Merethe Myrvang, kommunikasjonsrådgiver Helgelandssykehuset

Kilde: Helgelandssykehuset

Referansegruppe sykehus består av:

​Enhetsdirektør Helgelandssykehuset Mo i Rana

Tanja Pedersen, enhetsdirektør Helgelandssykehuset Mosjøen

Rachel Berg, enhetsdirektør Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Samhandlingssjef Helgelandssykehuset

Michael Strehle, områdesjef akutt og kirurgi, Mo i Rana

Svein Arne Monsen, områdesjef akutt og kirurgi, Sandnessjøen

Sidsel Forbergskog, rådgiver Helgelandssykehuset

Reidar Berntsen, avdelingsoverlege medisin, Mosjøen

Veronica Hovind, Den Norske Legeforening

May Edel Lund, Norsk Sykepleierforbund

Jim Roger Fagerdal, hovedverneombud

Sekretariat: Sykehusbygg

Observatører: Merethe Myrvang, kommunikasjonsrådgiver Helgelandssykehuset

Kilde: Helgelandssykehuset