Fredag offentliggjorde regjeringspartiene sin beslutning om å bevilge 1,47 milliarder kroner til flyplass-prosjektet på Hauan i Rana over Nasjonal transportplan. Det som skulle være en jubelsak for Frp og Høyre i Nordland har imidlertid falt enkelte tungt for brystet.

– Gedigent flertall på årsmøtet

I samme sak uttaler stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp), som har vært en erklært tilhenger av Hauan-prosjektet, blant annet:

– Jeg gikk til valg på å bevare Kjærstad og bygge Hauan i 2013. Da hadde Nordland Frp en helsides annonse i aviser over hele fylket der vi lovet bygging på Hauan raskest mulig. Vi hadde også en helside i Helgeland Arbeiderblad der vi lovet at Kjærstad skulle bestå. Nå har vi gjort begge deler, akkurat slik vi har lovet, sier Svendsen.

– Finseth viser til at tolv kommuner på Helgeland er imot dette, og at en rekke Frp-lokallag har gått imot?

– Det var ni lokallag som la fram forslag på fylkesårsmøtet i Frp. De fikk 13 av 66 stemmer. Det var altså et gedigent flertall på årsmøtet som ikke ville stoppe Hauan. Hvis jeg skulle gått imot Hauan, ja da måtte Nordland Frp gjort et vedtak om det på fylkesårsmøtet. Så skjedde ikke, svarer Svendsen.

– Grov misforståelse fra Svendsen

– Det stemmer ikke.

Det svarer fylkesleder Allan Ellingsen i Frp når han får opplest Svendsens sitat.

– Virkeligheten er sånn at fylkesårsmøtet hadde oppe en resolusjon man ikke tok stilling til. Vi sier «denne vil vi ikke behandle», vi vil ikke se den, vi bare skyver den videre. Dette må være en grov misforståelse fra Svendsen, hvis det du fremlegger for meg nå er korrekt sitert, sier Ellingsen til BAnett.

Det gjeldende vedtaket er ifølge ham fra 2014, og sier bare at Mosjøen lufthavn Kjærstad skal bevares.

– Det er bare å se i protokollen, og se hva som skjedde, legger han.

Annonser var ikke godkjent

– Var annonsene i 2013 godkjent av fylkeslaget?

– Vi finner ingen protokoller eller behandlinger i forhold til de annonsene noe sted i fylkespartiet, sier Ellingsen.

– Hvordan stiller du deg til at en av ditt partis stortingsrepresentanter har en såpass forskjellig virkelighetsoppfatning enn deg?

– Det jeg kan si er at uttalelsene får stå for Kenneth Svendsens regning. Jeg forholder meg til det som faktisk er vedtatt, og til den vedtatte politikken, oppsummerer Ellingsen.

– Det viktige for oss er å sørge for at vedtaket om å beholde Kjærstad følges opp, avslutter han.

Tok ikke stilling grunnet uenighet

Tidligere har Ellingsen overfor BAnett uttalt:

– Det ble ikke fattet noe vedtak, det er fordi dette er en sak der det er forskjellige meninger på Helgeland. Derfor valgte årsmøtet å ikke ta stilling til akkurat det. Vi har jo et vedtak som er gjeldende. Det er vedtaket fra 2014 om at Mosjøen lufthavn skal bestå. Når vi snakker om flyplasstruktur på Helgeland er det dette vedtaket som er gjeldende, sier han.

– Lokallagene anklager Svendsen for solo-kjør?