Hvis rådmannens anbefaling følges, vil alle kommunens 5.-10 klassinger Foto: Bente Milde
Kim-André Mørk, Reidun Sletten og Johannes Osmundsen er blant initativtakerne til folkemøtet om skolestrukturen i Sømna Foto: privat

Kommende onsdag samles formannskapet i Sømna. På bordet ligger 22 høringsuttalelser, og en tilråding fra rådmannen om å velge alternativ 2 i skolehøringen. Det innebærer at alle elevene på 1.-4 trinn samles på Berg skole og tilsvarende på 5.-10 trinn på Vik.

Kommunalsjef for oppvekst Ann-Helen Westerberg og rådmann Øystein Johannessen har saksbehandlet skolestruktursaken.I den endelige vurderingen har de lagt til grunn tre avgjørende forhold

*Barnas beste

*Økonomisk bærekraft

*Sømnasamfunnets beste, heter det i rådmannens innstilling til formannskapet.

Avviser nullalternativ

I flere av høringssvarene fra Berg er det etterlyst et nullalternativ, med fortsettelse av dagens ordning.

"Kommunens administrasjon har forhold seg strengt og lojalt til den bestillingen som ligger i kommunestyrets vedtak av 20.12.16. Et såkalt nullalternativ, å oppretholde et status quo er ikke noe kommunens administrasjon har kunnet gå inn på. Dette handler ikke bare om å tolke bestillingen fra kommunestyret strengt. Et nullalternativ er etter rådmannens oppfatning ikke økonomisk bærekraftig", konstateres det i rådmannens saksfremlegg, hvor det også gis uttrykk for glede over et stort engasjement fra sømnasamfunnet i skolesaken.

BA har klippet litt fra de 22 høringsuttalelsene:

Sømna kommunale ungdomsråd ved Marthe A. Dahle:

Mener at det beste alternativet for barna i Sømna vil være å ha 1.-4 klasse på Berg og 5.-10 på Vik. "Det vil styrke samholdet mellom barn og unge i hele kommunen", skriver de.

Elevrådet ved Vik skole ved Ingrid Susanna Westerfjell og Eila Máret Eira, Vanja Fjerdingøy, leder:

"Hvis alle elevene blir flyttet til Vik tror vi det vil bli veldig trangt og det vil føre til et dårlig læringsmiljø".

Elevrådet ved Berg skole: Johannes Hamre, Sverre Hauan, Hedda Baustad, Adele Søreng, Signe Bredesen og Andreas Lindvall Dahle :

"Et stort flertall i klassene vil beholde dagens struktur fordi de er redde for å miste en rekke ordninger ved Berg skole som de setter pris på".

Trælnes Krets ved leder Reidun Sletten:

Mener alternativ 2 bør velges.Trælnes krets mener utredningen av skolestruktur inneholder feil og mangler som gir politikerne og andre høringsmottakere feil oppfatning av innsparingsmulighetene i de to alternativene.

Samarbeidsutvalget Berg skole ved leder Birgit Kleiven:

"Ifølge høringen er dagens struktur ikke et tema. Samarbeidsutvalget ved Berg mener likevel at dagens struktur er det beste for barna i begge lokalmiljøene Berg og Vik".

FAU Berg skole ved Andreas A. Berg, Bente M.S Hauan, Sissel Strand, Siv Kristin Reinfjord, Tove Moen, Magdalena Andersson:

"Den 15. desember 2016 arrangerte FAU Berg foreldremøte, der det kom frem et klart flertall for at Berg skole skal bestå som skole. FAU Berg mener nullalternativet fortsatt er den beste løsningen for både Berg og Vik".

Høringsutspill assistenter og lærere ved Berg skole:

Anbefaler dagens struktur ."For noen år tilbake ble det besluttet at 7.trinn skulle slås sammen og overføres til Vik skole. Intensjonen var ikke elevenes oppvekstmiljø, men økonomisk innsparing. Hva viser realitetene? Jo, elevene er fortsatt delt i to klasser. Om læreren står på Berg og underviser den ene klassen, eller om han står på Vik, koster denne læreren akkurat det samme. Da 7.klasse var på Berg skole hadde de et nytt klasserom, mens de i Vik har fått et klasserom som ifølge rektor ved Vik skole ikke er spesielt godt egnet for undervisning. I tillegg er disse elevene blitt fratatt mulighetene de hadde til å gå eller sykle til skolen. Dette står i sterk kontrast til folkehelserapporten fra Sømna kommune som slår alarm om økende fedmeproblematikk blant ungdommene".

Høringsutspill foreldregruppen ved Berg barnehage ved foreldrerepresentantene Camilla Enge, Kari Bjørkås Westerberg, Kim-André G. Mørk:

"Det ble under det nevnte foreldremøtet 16.februar foretatt en avstemning mellom de to nevnte alternativene, hvor resultatet ble enstemmig alternativ to, felles 1.-4 trinn på Berg og felles 5.-10 på Vik". Samtidig foreslår de et tredje alternativ. "Felles 1.-6 klasse på Berg skole og felles 7.-10 klasse i Vik skole og flytting av Vik barnehage til den nordlige del av dagens Vik skole". Påpeker at lokalene til Vik barnehage er i dårlig forfatning med potensielt store kostnader for kommunen.

Høringsuttalelse fra allmøte Berg skole 8. mars:

Sammensatt av tre uttalelser-hvor konklusjonene er at alternativ to har minst risiko og er best, eller nullalternativet.

Styret i Sømna Senterparti ved leder Norun Arnes: Velger alternativ 2, med barnehager på Vik og Berg, samt Sund ved behov.

SU Vik skole ved leder Stine Bjåstad:

"SU er i denne saken ikke enstemte, men følger demokratiske prinsipper om å la flertallets syn representere vår mening:Vi mener alternativ 2 er den beste løsningen per i dag".

Høringsuttalelse fra FaU Vik ved styret:

"Et flertall av styret i Foreldreutvalget for Vik skole har gått inn for én skole i Sømna og at denne skal befinne seg i Vik".

Styret LHL Sømna:

Anbefaler fortsatt to skoler i kommunen

Foreningen Sund forsamlingshus ved Ann-Karin Sund:

"Årsmøtet i Foreningen Sund forsamlingshus ser løsning med en skole for alle elevene i Sømna plassert i kommunesentereret midt i kommunen som den beste løsningen. Det er et ønske om barnehagedrift på Sørbygda".

Kvaløy vel ved Evelyn Tausvik:

"Kvaløy Vel har på styremøte vedtatt å støtte foreningen Sund uttalelse. Per i dag er det fire familier som har barn som er brukere av skolebussen. Fra høsten blir det en førsteklassing til. Skolebussen starter klokken 0800 fra Kvaløya og er på Vik skole 0850. Den kjører via Hjelmset, Eng og Nerveien til Vik . Hvis 1.-4 skulle bli på Berg, vil det medføre minst 15 minutter til, det vil si over 1 time- (over to timer per dag i buss)".

Kulturskolen i Sømna:

"Organiseringen av skoledagen og buss-skyss vil ha svært stor betydning for kulturskoletilbudet for barn og unge i kommunen vår. I dag har barnekoret, kunstgruppene og flere av instrumentalelevene sine øvelser i tilknytning til skoledagen, og det er mulig for barna å følge skolebussen hjem".

Utdanningsforbundet Sømna ved Marianne Rørmark, hovedtillitsvalgt:

Tar ikke stilling til strukturalternativ.

Fagforbundet ved Alf Kyrre Holmstrand, hovedtillitsvalgt:

"Fagforbundet mener Sømna bør ha skoledrift i begge sine skolebygg på Berg og Vik, samt opprettholde barnehagedrift på Vik og Berg".

Brønnøy kommune:

Anser ikke skoletilbud svekket.Vil videreføre skoleavtalen med Sømna

Hege og Kjetil Hass:

Går for en skole på Vik og all barnehagedrift på Berg

Elsa og Ole Thrana: Vi stemmer for to skoler.

Anette Einarsen: Etterlyser et nullalternativ i høringen, og bredere belysning av konsekvenser.