Ebbesen var skuffet over planutvalgets flertall denne onsdagen.

—Jeg heier på AkvaDesign i aller høyeste grad. Dette er gründere som står på for å få til noe, både arbeidsplasser, verdier og vekst i et område som trenger det mest. Unge folk som Brønnøy trenger. Jeg blir lei meg når jeg ser behandlingen de får hos sentrale politikere i Brønnøy. Vi trenger at politikerne i Brønnøy heier på AkvaDesign, og når jeg forsøker å bistå selskapet her i Oslo så trenger jeg også støtte fra lokale politikere i Brønnøy, sier Ebbesen.

Ville sagt ja selv

Hun har fulgt selskapet tett fra Stortinget.

—De har inne en klagesak på sin søknad om utviklingskonsesjoner der de først fikk nei. De har klaget og nå ligger det an til at de skal få to konsesjoner til. Men de trenger en heiagjeng lokalt som sier at de ønsker dette selskapet i kommunen. Skal de få videreutviklet teknologien sin så trenger de en lokalitet til, sier Ebbesen.

—Rådmannen innstilte negativt, blant annet av hensyn til den urørte naturen i det aktuelle området. Er næring viktigere enn natur?

—Jeg mener det ikke behøver å være en konflikt mellom næring og natur. Men når noen vil etablere næring og skape aktivitet så vil man alltid møte på negative bivirkninger. Jeg ser i Hjartøya-saken så er noen redd for badeplassen sin og noen er redd for støy. Men vi må faktisk tillate at noen kvaliteter blir forringet for noen, hvis vi skal legge til rette for næring, sier Ebbesen.

For positivt til å si nei

Stortingsrepresentanten fra Toft viser til etableringen og utvidelsen av Brønnøy Kalk og Havnesenteret i Brønnøysund som eksempler på andre saker der slike valg må gjøres.

—Hjelpe meg, det var mye motstand mot Brønnøy Kalk da de ville etablere seg her, det husker jeg godt. Jeg håper og tror at vi i dag er glade for at vi har denne arbeidsplassen i kommunen, selv om den gjør noen inngrep i naturen. Skal man legge til rette for næring, så må man akseptere at det blir noen inngrep. I tilfellet AkvaDesign og AkvaFuture så mener jeg at de positive effektene av tiltaket veier tyngre de negative, sier Ebbesen.

—Vi etterspør kunnskap om havbruk og miljøeffekter, og det er dette AkvaDesign tar tak i. De opparbeider ny kunnskap og skaper ny teknologi for at vi skal klare den veksten vi må ha i denne viktige næringen i framtiden på en bærekraftig måte.

Oppfordrer til «ja»

Hun har følgende oppfordring til kommunepolitikerne i Brønnøy:

—Jeg håper det blir et annet vedtak i kommunestyret. I en så viktig sak håper jeg at folk ser på rollen de har som kommunepolitikere, og at man bidrar til å skape vekst i kommune.

Ifølge Ebbesen er medlemmene i Brønnøy Høyre positive til AkvaFutures dispensasjonssøknad.