Den mye omtalte og omstridte dispensasjonssøknaden fra AkvaFuture på et kombinert sjø- og landareal ved Hjartøya på Torget ble stemt ned i planutvalget onsdag. Rådmannen hadde innstilt negativ til søknaden, og etter en drøy times diskusjon og et gruppemøte for Arbeiderpartet og Venstre ble  den negative innstillingen vedtatt med fire mot tre stemmer.

Strandsonehensyn

Rådmannen skriver følgende i sin innstilling:

- Avslaget begrunnes med at det, selv med stor forståelse for og vekt på de tunge samfunnsmessige interesser i å utvikle en bærekraftig teknologi for akvakultur, vurderes å være en overvekt av hensyn som taler imot en innvilgning av dispensasjonssøknaden. Her vektlegges spesielt det omsøkte områdets relative urørthet, strandsonehensyn og mangelfullt kunnskapsgrunnlag med hensyn til biologisk mangfold spesielt for de berørte landarealene. Også hensynet til Torgfjorden som landskapsrom vektlegges. Det vises for øvrig til saksutredningen for ytterligere faglig begrunnelse.

Per Martin Orvik (V), Tor Torgvær (H) og ordfører Johnny Hanssen (Ap) ville gi dispensasjon.

- Som Høyre-politiker må jeg være positiv til næring. Det er vi. Jeg synes Akva har gjort en kjempejobb med det de har fått til. De anlegget de har i dag. Da synes jeg det er synd å si nei. Dette gir også arbeidsplasser. De har fått inn flere oljearbeidere i Sæterosen. Det er dyrt både for stat og kommune å ha folk gående arbeidsledig. Det er en vanskelig sak, men jeg vil være positiv her, sa Tor Torgvær.

Torstein Moe erklært inhabil

Trond Sverre Horn (Sp), Siv Aglen (Ap), Trude Valla (Ap) og Magnar Solbakk (Ap) var imot å gi dispensasjon, og ville følge rådmannens innstilling. Sistnevnte representant behandlet i saken i Torstein Moes (V) sted, da Moe ble erklært inhabil på grunn av sammenfallende næringsinteresser med styreleder Brynjar Forbergskog i AkvaFuture.

- Min grunnholdning er at Hjartøya er feil plass utfra tidligere vedtak og at vi må finne en annen lokalitet. Jeg og forhåpentligvis flere med meg støtter rådmannens innstilling om å avslå og heller se på andre muligheter. Skal vi forholde oss til dispensasjoner i all framtid så kan vi like godt bare slutte å planlegge. Både selskapet og vi har en utfordring hvis dette er den eneste lokaliseringen som finnes i Brønnøy. Da har ikke denne teknologien noen framtid, sa Magnar Solbakk, som altså fikk flertall for sitt synspunkt.

Stort flertall mot i Ap

Ordføreren opplyste i løpet av behandlingen at AkvaFuture skal ha fått to nye utviklingskonsesjoner, og at selskapet dermed er oppe i fem konsesjoner. Det ble også opplyst at medlemsmøtene både i Venstre og Arbeiderpartiet var delt i saken. Ordføreren opplyste at det var et «stort flertall» imot dispensasjon blant Ap-medlemmene.

Saken skal opp til endelig behandling og vedtak i kommunestyret 29. mars.