Leveringsgebyret ble innført 1. februar, og betyr at dagligvarehandelen må ut med 100 kroner ekstra for ordrer verd mindre enn 1.500 kroner. Hvis ordren er på under 1.000 kroner, øker gebyret til 150 kroner.

Det utgjør isolert sett ikke store merkostnader i året, men merkes for små butikker som fra før av kjemper for å overleve.

Omstridt

– Dumt, konstaterte en av deltakerne på årsmøtet i Ytre Helgeland produsentlag nylig.

– Vi ønsker melkeproduksjon i hele landet. Skal vi da levere varer bare til utsalg i halve landet, spurte vedkommende i debatten om det nye gebyret.

– Vi har foreløpig fått gebyr ei gang, forteller Marit Ravdal, som er daglig leder for Vika Handel på Handnesøya i Nesna. Vinterstid er ei stille tid på butikken. Hvis noen av innbyggerne er borte en periode, merkes det på omsetningen.

– Vanligvis bestiller vi så mye at vi ikke får gebyr. Men ordningen utgjør en ekstra spiker i kista for små nærbutikker. Det er ikke enkelt å være liten, og vi kjemper hver eneste dag med nebb og klør for å overleve, tilføyer hun.

Selvær Handel må også punge ut til Tine. Det første gebyret er et faktum. Ifølge styreleder Aud Selvær er det vanskelig å komme utenom små bestillinger vinterstid når det er lite folk på øya lengst nord i fiskerikommunen Træna.

– Det oppleves som ei straff, men det spørs vel om vi slipper unna, sier hun.

– Stor støtte

Butikken på Handnesøya er 10 år. Marit Ravdal skryter av øyas innbyggere.

– De er kjempeflinke til å handle her. Det gjelder ikke minst bøndene, som støtter opp ved å kjøpe landbruksvarer hos oss. De tar det vi kan skaffe, fra gjerdematerialer til syre, og fortjener 20 poeng i stil. At de er bevisst på å handle lokalt, betyr mye.

Til gjengjeld skjønner hun ikke at Tine med sitt rekordoverskudd er nødt til å legge gebyr på små leveranser.

– Vi får meieriprodukter sammen med andre matvarer fra Asko. Bilen kjører samme vei uansett, sier Marit Ravdal, og viser til at både dagens og den forrige regjeringen har uttrykt støtte til distriktsbutikkene. Det skjedde seinest gjennom ei ny tilskuddsordning gjennom Merkur-programmet – et statlig utviklingsprogram som blant annet henvender seg til mange nærbutikker på helgelandskysten.

– På feil spor

Enkelte kjøpmenn har sagt at de vurderer å handle hos Q-meieriet, eller de ser på mulighetene for å utvide bestillingene. Men melk og mange andre meierivarer har begrenset holdbarhet. Dermed kan større bestillinger gi større svinn.

– Jeg tror Tine er på feil spor, sier Merkur-konsulent Line Tellemann i Sandnessjøen.

– Folk ønsker mangfold. Mange forbrukere foretrekker å handle i mindre butikker heller enn på kjøpesentre og stormarkeder. Hvis alle leverandører gjør som Tine, vil det ikke bli mange distrikts- og hyttebutikker igjen. Det tror jeg mange vil beklage.

Omdømme i fare

Mange melkeprodusenter deler bekymringen.

– Hvis butikkene går til konkurrenten, har Tine tapt både inntekter og omdømme, framholdt deltakere på årsmøtet i Ytre Helgeland produsentlag.

– Forferdelig. Det er ikke slik vi ønsker å framstå, tilføyer leder i laget, Dag Solfjeld, overfor Helgelands Blad. Han regner med at gebyrsaka blir tema når bønder i distriktet møtes i Sandnessjøen torsdag for å diskutere blant annet jordbruksforhandlinger og klimaregnskap.

– Som det ble sagt på årsmøtet nylig: Vi henter melk i distriktene, og så skal vi ikke levere varer til de samme distriktene? Hadde den økonomiske situasjonen i meieriselskapet vært en annen, kunne vi kanskje skjønt det, men Tine har lagt fram tidenes beste årsresultat med over en milliard i overskudd.

Sier Solfjeld, og regner med at saka blir fulgt opp om ikke meieriledelsen selv gjør kuvending og fjerner gebyret.

Mål: færre bestillinger

Tines kommunikasjonsleder Sverre Stenseng sier på sin side til Bondebladet at små ordrer ikke er bærekraftige, og at selskapet ikke kan drive med veldedighet. Ifølge samme intervju fikk Tine 4400 bestillinger under 1.500 kroner i fjor. Med et tilsvarende antall i år, vil gebyrinntektene utgjøre i overkant av 700.000 kroner.

Men ønsket om økte inntekter er ikke hovedmålet.

– Gebyret skal føre til færre bestillinger, framholdt Sverre Stenseng i Bondebladet.