Noe av dette må ifølge Sæthre skje innen kort tid, og da kan bassenget løftes til en relativt god standard, i forhold til dagens standard. BILs hallplaner i Hestvadet inkluderer nå muligheter for et nytt basseng. Det ble blant annet vist til bassengfasilietene ved samfunnshuset og stilt spørsmålstegn ved dette bassengets beskaffenhet da prosjektet ble presentert på idrettslagets årsmøte før helgen.

BIL presenterte konsept med et basseng i nyhall Betydelig behov

Eiendomssjef Sæthre bekrefter at det er et betydelig investeringsbehov på samfunnshuset, men påpeker at det ikke er utredet om et eventuelt nytt anlegg et annet sted vil være billigere enn å ruste opp det eksisterende.

—Det ligger ingen automatikk i at det vil være besparende å etablere et nytt anlegg. Å bygge basseng er svært kostbart, og hvis det samtidig skal gjøres noe annet på samfunnshuset - for eksempel har noen foreslått at det kan bli et rent kulturbygg - så må det gjøres masse også der. Man kan ikke ha bandøving i et basseng, da må vegger, gulv, akustikk og masse annet gjøres noe med. Det kan være et greit perspektiv å ha med seg, sier Sæthre.

Eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre.

Han mener tilstanden på samfunnshusbassenget slik det er i dag er for dårlig, men sier det foreligger både planer og penger for å gjøre et løft i løpet av økonomiplanperioden slik at bassenget blir løftet til et helt greit nivå.

—Mye er allerede gjort på samfunnshuset, med brannteknisk anlegg, heisanlegg og universell adkomst som kom på plass i fjor. Dette var investeringer for flere millioner. Det som står på vår liste nå er ventilasjons/avfuktingsanlegget ved bassenget og en generell oppgraderinger av garderobe- og dusjfasilitetene der. Dette innebærer at vi må rive flisene der og legge nytt, i den sammenhengen kan det være - siden membranene går inn i hverandre - at vi også tar flisene i selve bassengområdet, sier Sæthre.

2 millioner

Dette kan være snakk om en investering på opp mot én million kroner for tekniske anlegg samt stipulert 1 million til dusjer og garderober.

—Når det gjelder selve bassengdelen vil kostnader avhenge av metode, men sees da i sammenheng med dusj og garderobe, sier Sæthre som understreker at dette er kalkyler.

—Kan bassenget på samfunnshuset utvides til 25 meter?

—Ja, men da vil jeg påstå at det må bygges ut. Dette kan imidlertid være fullt mulig mot sør.

Vanskelig å planlegge

Eiendomssjefen mener at Samfunnshuset er et godt eksempel på at et jevnt vedlikehold over tid vil være en god investering og verdibevaring for kommunale/offentlige bygg.

—Samfunnshuset med byggeår 1971 har etter vår vurdering ikke hatt tilstrekkelig vedlikehold over flere tiår, og da kommer man i en situasjon der vedlikeholdsetterslepet til slutt krever store investeringer. Dette har Brønnøy kommune tatt tak i og blant annet gjort betydelige oppgraderinger de siste to år. De seneste oppgraderinger er gjort på en slik måte at de skal kunne fungere uavhengig av endring av bruk.

Han sier det har vært vanskelig å planlegge eller foreslå store renoveringer ved samfunnshuset.

—Vår utfordring der har vært at vi ikke har visst hvilket tidsperspektiv en eventuell oppjustering skal gjøres for, eller hvilken funksjon bygget skal ha. Det har vært mange ideer som har svirret i lufta de siste årene, både for kulturhus ved Thon, lokalisering av bibliotek og annet. Skal samfunnshuset være et kombinert kulturhus/idrettshall også i fremtiden, eller vil man gjøre noe annet der. Det er stor forskjell på å gjøre grep for å holde bygget i drift de neste fem årene, og å bygge eller renovere for 50 år fram i tid, sier Sæthre.

Totalrenovering: 36 mill.

—Hvor mye vil det koste å totalrenovere samfunnshuset?

—Det har vi ikke gjort ordentlige beregninger på, men bygget er ikke i dårlig stand generelt, det er behov for mye overflaterenovering, fasaderenovering og en del teknisk oppgradering. Det er også et bygg som er arkitektonisk verdifullt. Vi vet at det er arkitekter nasjonalt som mener dette er et karakteristisk bygg for perioden, og som bør ivaretas. En ordinær renovering av denne type bygg vil nok bli stipulert av kommunen til 10.000 kroner per kvadratmeter. Dette beror egentlig på hva man ønsker å gjøre med bygget i framtiden, og hvor man legger lista, sier Sæthre.

Samfunnshuset har et areal på cirka 3.600 kvadratmeter. Det vil gi en teoretisk totalrenoveringskostnad på 36 millioner kroner, ved en kvadratmeterpris på 10.000 kroner.

—Men det må understrekes at universell utforming og brannsikring allerede er utført i betydelig utstrekning i 2016, noe som ofte er en kostnadsdriver ved renovering generelt, sier Sæthre.