I den kommunale postjournalen er det nå registrert ni høringsuttalelser til skolestruktur i Sømna. Fristen for å uttale seg gikk ut fredag, rett før helga. De ni registrerte som har uttalt seg er:

*Sømna  LHL

*Kvaløy Vel

*Sund forsamlingshus

*Elevrådet ved Vik skole

*Brønnøy kommune

*Sømna kommunale ungdomsråd

*Sømna kulturskole

*Elsa og Ole Thrana

*Samarbeidsutvalget Berg skole med flere

Men etter hva BA erfarer er det flere som har kommet med innspill. Samfunnsøkonom og hjemflyttet sømnaværing Anette Einarsen,  er blant dem som har engasjert seg i skoledebatten i Sømna. Hun har forfattet et 14 siders høringsinnspill som Banett har fått. Einarsen gjorde seg bemerket under tidligere allmøte på Berg skole, hvor hun etterlyste et null-alternativ i skolehøringen, samt en bredere analyse av konsekvenser.

Kommunestyret har  bedt om høringsinnspill knyttet til følgende to alternativer:

Felles 1-10 trinn ved Vik skole (1 skole)

Felles 1-4 trinn på Berg skole og felles 5-10 trinn ved Vik skole (2 skoler)

Som å pisse i buksa

"Begrunnelsen om å endre skolestrukturen med bakgrunn i et presset driftsbudsjett er for ensidig. Politikerne i Sømna kommune bør ikke tenke for kortsiktig. Konsekvensene for nærmiljøet, elever, foreldre og det sosiale perspektivet er ikke tatt med i regnestykket", skriver hun i høringsuttalelsen som så langt ikke er registrert i den offentlige postjournalen.

Hun mener at det blir elevene, foreldrene og lokalmiljøet som må ta regningen når kommunen skal spare.  Hun har tallfestet kostnadene dette vil utgjøre.

"Når fordeler og ulemper for alle andre enn budsjettbesparelsene for kommunen ikke er tallfestet, så fremgår det heller ikke at ved å spare noen kroner på kommunebudsjettet så er det særlig elevene og foreldrene og lokalmiljøet som må ta regning. Det fremgår heller ikke om en kortsiktig besparelse på kommunebudsjettet på lengre sikt vil gi økte kostnader eller tap av fremtidige inntekter. Da blir det som i metaforen «å pisse i buksa». Du blir varm med en gang, men angrer som en hund når du blir klam og kald".

Tallfester tapt fritid

Einarsen konkretiserer ved å ta for seg  foreslåtte endringer innen SFO.

"Jeg har sett nærmere på virkningene som følge av SFO og Skoleskyss. Da disse har stor betydning forbåde elevene og foreldre med henhold til tapt fritid og utgifter til transport, samt en sosial kostnad. I dagens løsning er det SFO både ved Berg og Vik skole. Det er flest elever på SFO ved Berg skole,hvor 37% av alle elevene i 1-4 klassetrinn deltar. Det blir felles SFO ved begge alternativene.

Konsekvensutredningen anslår at kommunen vil spare 0,2 årsverk = 120.000,- i året. Dersom jeg legger til grunn at 1 skoleår = 190 dager, elever og foreldre kjører 10 min*2 strekningen Berg-Vik.  Pris på fritid lik 245,- pr time basert på lønnskostnader fra SSB i 2016.

Tapt fritid kan verdsettes til:

 Dersom alle som i dag går på SFO Berg flyttes til Vik : 621.504,- i året

 Dersom alle som i dag går på SFO Vik flyttes til Berg: 233.064,- i året

Kommunen skal spare 120.000, men i realiteten velter de kostnaden over på elevene og foreldrene med henholdsvis kostnad på minimum  600.000 dersom SFO flyttes fra Berg til Vik, og 200.000 dersom SFO flyttes fra Vik til Berg med dagens antall på SFO. Denne kostnaden inkluderer bare tapt fritid for foreldrene. I tillegg kommer utgifter til drivstoff og slitasje på bil, samt tapt fritid og sosiale kostnader for elevene, fremholder hun

Intensjonsvedtak

Kommunestyret i Sømna har gjort et intensjonsvedtak om endring i skolestrukturen i Sømna. Saken har lagt ute til offentlig høring med uttalelsefrist innen fredag denne uke. Høringsbrevet ligger på Sømna kommunes hjemmesider