Statens vegvesen opplyser på sine nettsider at det har gått et steinras i området Molvika - Enget på fylkesvei 76 gjennom Tosen i Brønnøy.

Avskåret fra fastlandet

Vegvesenet har satt opp skilt om at Tosenveien er stengt i Skillevika.

Dette betyr at landforbindelsen fra Sømna, Brønnøy, Vevelstad og Vega til E6 nok en gang er stengt.

Vegvesenet opplyser at veien ikke vil bli åpnet i løpet av mandag.

Byggeleder Arnt Fagerli opplyser klokken 08.25 at Vegvesenet er i gang med å planlegge tiltak for å få veien åpnet igjen. Vegvesenet fikk melding om raset klokken 04.30 i natt.

- Vi må ha utstyr på stedet, gravemaskiner. Vi trenger også en geolog-vurdering. Vi vet at det ikke blir åpnet i dag, mer kan jeg ikke si foreløpig, sier Fagerli.

Veien kan bli åpnet tirsdag

Klokken 11 kan Fagerli opplyse at Vegvesenet har maskiner på vei til stedet for å rydde vekk raset. Til forskjell fra fjorårets leireras, som medførte utfall av vei og flere måneders stenging, er dette ifølge byggelederen en enkel sak å ordne opp i.

- Leireraset i fjor kan ikke sammenlignes med dette. Her må vi bare fjerne alt av løs stein og sikre fjellskjæringen. Det er for optimistisk å tro at vi kan få åpnet veien igjen i dag, men vi håper å ha trafikken i gang igjen i løpet av morgendagen, sier Fagerli.

- Det meldes om mengder med løsstein i fjellsiden over rasstedet, vil dette også bli sikret?

- Vi skal selvsagt fjerne alt av stein og sikre området før vi åpner, sier Fagerli.

Steinen blir kjørt vekk fra rasstedet på lastebil.

Lite informasjon

Ordfører Johnny Hanssen i Brønnøy opplyser i 10-tiden at kommunen foreløpig vet lite om rassituasjonen.

- Vi har ikke fått noe informasjon, og sliter med å få ut noe mer fra Statens vegvesen. Selv fikk jeg høre om dette på radio klokken 6 i morges, sier Hanssen.

Ifølge ordføreren er det lite som kan gjøres før kommunen får oversikt over størrelse på raset, og varighet på stengingen.

- Vi må få en rapport og en tilbakemelding fra fylket på dette, så får vi diskutere hva som skal gjøres av eventuelt sikringsarbeid, sier Hanssen.

Stoler på ekspertene

Klokken 10.45 melder ordføreren at kommunen har fått oppdatert informasjon fra Statens vegvesen.

- Entreprenør er på tur, veien åpner mest sannsynlig i morgen. De største steinene må sprenges. Geolog må vurdere området også før eventuell åpning, sier Hanssen.

- Er Tosenveien trygg nok for Brønnøys befolkning?

- Det kunne gått en personbil i dette raset, eller en buss full av folk. Det er klart det er bekymringsfullt. Men vi har blitt fortalt av fylket og Vegvesen at veien er trygg. Jeg må stole på de tilbakemeldingene jeg får fra eksperthold. Jeg må tro at det de sier er sant, selv om man kan tvile av og til. Vi ser at geologer kan ta feil. Det ble sagt i fjor etter det første raset i april at det skulle ikke skulle gå flere ras, så kom det et til og vi husker konsekvensene, sier Hanssen, som mener Vegvesenet må få den tiden de trenger for å få åpnet veien igjen.

- Vil kommunen foreta seg noe i saken?

- Vi vil selvfølgelig be om møte med veieier for å få uttrykt vår bekymring for sikkerheten på Tosenveien og be om en plan for sikring, sier Hanssen.

Tosenveien er stengt etter et nytt steinras like før Molvikhammartunnelen på Lande-siden.