En mann i 30-årene fra Alstahaug er i Alstahaug tingrett dømt til 32 timer samfunnsstraff med en gjennomføringstid på 120 dager for ruspåvirket kjøring, besittelse og bruk av narkotika og import av cannabisfrø.

Av veien etter åtte mil

Det var vinteren 2015 at mannen satte seg bak rattet på Mo i Rana. Han kjørte en strekning som svarer til om lag åtte mil, før han kjørte av veien på vestsiden av Toventunnellen på Fv78 i Leirfjord.

I retten forklarte tiltalte at han hadde brukt cannabis og rivotril på Mo. Han mistet veigrepet på bilen utenfor Toventunnellen, og kjørte inn i rekkverket, med den konsekvens at det oppsto store materielle skader på bilen.

Fant narko under ransaking

Mannen ble pågrepet av politiet, som siktet ham for ruspåvirket kjøring og fikk sikret blodprøve. Denne viste at tiltalte var påvirket av amfetamin, metamfetamin, klonazepam (et bedøvende legemiddel) og THC (virkestoffet i cannabisstoffer). Virkningen av klonazepam tilsvarte en alkoholpromille på 1,2.

I den forbindelse gjennomførte politiet ransaking av mannens bolig, og der fant de i overkant av 30 gram marihuana, 116 gram stilk av cannabis sativa, 0,7 gram amfetamin og to tabletter rivotril. Han erkjente å ha oppbevart stoffet, og omtalte det som til egen bruk. Det ble også beslaglagt 37 cannabrisfrø, som han hadde kjøpt på nettet.

I alle fall uaktsom

I retten forklarte mannen at han ikke følte seg påvirket under kjøringen, men retten legger til grunn at han i det minste handlet uaktsomt, og at han burde forstått at han ikke kunne kjøre bil etter å ha inntatt rusmidlene han hadde.

—Han er sterkt å bebreide for sin manglende aktsomhet, skriver retten.

Kunne fått alvorlig utfall

I straffeutmålingen peker retten på at kjøringen normalt skal straffes med ubetinget fengsel i området 21–30 dager, isolert sett. Det pekes på at kjøringen var over en lengre strekning, store deler på veltrafikerte E6, og at den resulterte med trafikkuhell med store materielle skader.

Videre kunne kjøringen ha fått et mer alvorlig utfall, mener retten. Kombinert med besittelsen av narkotika ville straffenivået normalt være i området 35 dager ubetinget fengsel.

Slipper fengsel

Likevel har saken blitt svært gammel. Det er andre gang tiltalte måtte møte i retten i sakens anledning, og retten legger til grunn at saken har hatt ett år liggetid. Dette er et brudd på prinsippet om at man har rett på rettssak innen rimelig tid. Derfor valgte retten i stedet å dømme mannen til 35 timer samfunnsstraff, med en subsidiær fengselsstraff på 35 dager.

Han idømmes også en bot på 10.000 kroner, og mister retten til å føre bil i seks måneder.

Det er ikke kjent om dommen er rettskraftig.