Tirsdag morgen kom nyheten om at det nye registerbygget vil bli lagt ut på anbud.

Dropper Himmel og hav-konsept

– Betyr dette at bygget skal bli som Himmel og Hav-registerbygget fra Ratio arkitekter?

– Det betyr at det blir en anbudskonkurranse, også knyttet til utforming av bygget. Det er gjort grundig kvalitetsikringsarbeid og et grundig forprosjekt. Jeg tror anbud gir konkurranse, og kan realisere bygget raskere og rimeligere, sier næringsminister Monica Mæland (H) til BAnett.

– Er det aktuelt å ta dette som et offentlig-privat samarbeid (OPS)?

– Vi kan ikke kalle det OPS. Staten skal være leietaker, og det skal utformes etter behovene. Statsbygg kan også delta i en slik konkurranse om de vil ønske det, men det mest sannsynlige er at det blir et privat prosjekt med staten som oppdragsgiver og leietaker.

Utbyggere har kontaktet departementet

– Har man holdt budsjettet for forprosjektet?

– Man har holdt budsjettet for forprosjektet. Kvalitetssikringen viser at det er et veldig kostbart prosjekt. Når vi vet det er potensielt flere interessenter, er vi opptatt av konkurranse.

– Har departementet vært i kontakt med konkrete utbyggere?

– Vi har ikke tatt initiativ til slik kontakt, men har blitt kontaktet av potensielle utbyggere.

– Hvilke?

– Det trenger jeg ikke å gå i detalj på, men vi tror det kan være flere aktuelle tilbydere i markedet. Da jeg tok over var dette planlagt som et offentlig bygg i offentlig regi, bygget av det offentlige. Vi har brukt tid på å gå runder, og funnet ut at staten ikke må eie og bygge.

Ikke bestemt hvor bygget skal være

– Når offentliggjøres anbudskonkurransen?

– Vi skal jobbe så hardt vi kan, men det må gjøres et grundig stykke arbeid. Vi skal likevel ikke bruke unødig tid.

– Betyr «sentralt i Brønnøysund» Schrøderhaugen pluss kaitomta?

– Det betyr at det kan være ulike alternativer også til det. Når vi sier «sentralt i Brønnøysund», er det det eneste fornuftige. Jeg var i Brønnøysund og så på de aktuelle alternativene. Nå er det også slik at kommunestyret vedtar arealplaner og reguleringsplaner i Brønnøysund, og dermed har innflytelse over hvor bygget blir.

Gjennomfører ikke KS2

– Hvorfor gjennomføres ikke en kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsoverslag (KS2).?

– Formelt gjør man ikke det fordi man går ut med anbud, men anbud skal vurderes nøye. Vi bruker også grunnlaget fra forprosjektet når vi utlyser en konkurranse. KS2 ville vært naturlig om vi fortsatte med det opprinnelige prosjektet.

– Ble Statsbygg for dyre?

– Statsbygg har gjort et godt stykke arbeid basert på våre bestillinger. Så er det slik at forprosjektet viste å være veldig stort og kostnadskrevende, da er det viktig å diskutere om dette måtte være i offentlig regi. Da vi ble enige om at det måtte det ikke.

En halv gang dyrere?

– Hva er kostnadsrammen for prosjektet?

– Vi har en idé om hva forprosjektet skulle koste, og det var en veldig høy kostnad. Det er ikke noe vi går offentlig ut med, det er noe vi har gjort en vurdering av i forprosjektet. Det var en veldig høy kostnad, det er det jeg kan si. Jeg kan vel antyde at det var over 1,5 milliard kroner.

– Altså i alle fall en halv gang så dyrt, sett mot den antydede kostnaden på rundt en milliard?

– Jo, men er jo basert på hva vi har anmodet at prosjektet skal inneholde. Vi ser på dette på nytt når kostnaden ble såpass høy.

Skal ikke bruke unødig tid

– Kommer dette inn på neste års statsbudsjett?

– Vi må se hvor raskt det lar seg gjøre å utarbeide grunnlagsdokument for anbudskonkurranse, det er det viktigste akkurat nå. Vi skal ikke bruke unødig tid, men nødvendig tid, og kan derfor ikke si noe konkret om fremtiden. Vi har nå tenkt at vi skal være leietaker, og det er leien når et bygg er ferdig som er interessant. Registrenes leie er en del av statsbudsjettet med leie i dag.

– Dagens leiekontrakt går ut i 2020, vil bygget være klart til da?

– Jeg kan ikke si noe om fremdrift, men Brønnøysundregistrene skal ha et sted å være. Vi vet at forholdene de jobber med i dag er krevende. Vi ville ikke hatt klare tidsrammer uansett, da måtte vi hatt KS2. Dette vil være vår viktigste prioritet for registrene fremover, sier Monica Mæland.

Statsbygg fratatt prosjektet

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier de ikke er helt ute av prosjektet.

–  Det er vårt forprosjekt som ligger til grunn for det videre arbeidet og sånn sett er Statsbyggs arbeid med i videre prosess, men byggherreoppdraget lyses nå ut som en anbudskonkurranse hvor flere tilbydere da kan melde seg, sier Aschim.

– Er dette vanlig prosedyre fra departementets side?

– Hva som er departementets (NFDs) prosedyrer svarer departementet på selv. Generelt sett er det vanlig at Statsbygg viderefører forprosjekt til gjennomføring og ferdigstillelse av byggeprosjekt, sier Hege Njaa Aschim.

- Vi ser på dette på nytt når kostnaden ble såpass høy, sier næringsminister Monica Mæland.