Det var under et ordinært postlistesøk i Sømna mandag 13. februar at Brønnøysunds Avis ble oppmerksom på en sak om en navngitt erson som var innkalt til oppfølgingsmøte. Ved å følge postlistelenken videre, så gikk det frem at samme persons navn var knyttet til personalsjef i kommunen og en «personalmappe» og «sakens journalpost» hvor innkallingen av denne personen til oppfølgingsmøte ligger.

Varsler navngitt

Av sakens journalposter videre følger det: «innkallelse til møte vedrørende din varsling», bekreftelse på ferie knyttet til NAV, innkallelse til samtale og møte. Disse siste ligger direkte under den første med navn.

- Dette er sensitive opplysninger som ikke bør knyttet til personnavn, sier fagdirektør Knut B. Kaspersen i Datatilsynet.

Han mener Sømna kommune i denne saken har brutt personvernet, og må gjennomgå sine rutiner. Vedkommende som ble navngitt som varsler synes ikke dette er greit, og har tatt saken opp med sin tillitsvalgt.

Rettet opp feilen

Rådmann Øystein Johanssen i Sømna skriver til BAnett det var en feil som lå til grunn for at navnet på vedkommende ikke ble fjernet. Dette ble rettet opp umiddelbart da kommunen ble gjort oppmerksom på forholdet, sier Johanssen. Han konstaterer at kommunens rutiner ikke er fulgt.

- Vil dere gjøre endringer i rutiner, som følge av dette?

- Ved svikt er det enten rutinene i seg selv eller rutinenes etterlevelse som ikke er god nok. Vi forvalter mange personopplysninger. Vi skal se på våre rutiner og etterlevelse av disse både i forhold til personopplysninger og informasjonssikkerhet. Dette er et arbeid som vil bli igangsatt om kort tid, og arbeidet er ikke et resultat av denne hendelsen, svarer rådmannen.

- Er det grunn til å beklage overfor den som ble navngitt?

- Når det gjelder beklagelse er min posisjon at det er beklagelig at denne hendelsen inntraff, skriver Øystein Johannessen.