Tiltalen er tatt ut av Spesialenheten for politisaker, og omhandler brudd på vegtrafikkloven paragraf 31 første ledd jf paragraf 5. Ifølge tiltalen holdt politimannen en gjennomsnittshastighet på 133 kilometer i timen i Toventunnelen. Fartsgrensen i tunnelen er 80 kilometer i timen, skriver Helgelands Blad.

Mannen var på jobb og kjørte uniformert politibil. Bilkjøringen skjedde sent på kvelden i oktober i fjor, og det var en patrulje fra UP som utførte fartsmålingen. UP målte kjøringen over en distanse på 4859 meter.

Det er politiadvokat Per Martin Utkilen hos spesialenheten som er aktor i saken.

Uenige om grunn

– Jeg kan ikke gå inn på hva han har forklart om saken. Han erkjenner å ha kjørt for fort, men mener det var tje- nestlig grunn for det. Stridsspørsmålet i retten blir derfor om det var tjenestlig grunn for å kjøre for fort eller ikke, sier Utkilen til Helgelands Blad.

Politifolk kan overskride fartsgrensene dersom det er særskilt grunnlag for det. Vanligvis vil dette handle om utrykning eller forfølgelse av annet kjøretøy.

Mannens førerkort ble beslaglagt etter kjøringen, og vil være det fram til etter rettssaken, ifølge politiadvokaten.

Er i jobb

Politimannen har vært i full jobb siden hendelsen. Mannens nærmeste arbeidsgiver viser til at saken skal for retten, og ønsker derfor ikke å kommentere saken nå. Det er satt av en dag til rettssaken, som avvikles i Alstahaug tingretts lokaler i Mosjøen.

Advokat Knut Jullumstrø representerer den tiltalte politimannen.

– Min klient mener at han har brutt fartsgrensen i tjenstlig sammenheng og at det var innenfor det han har anledning til i gjeldende regelverk. Han mener det skjedde i tråd med instruksen, men spesialenheten er ikke enig i det.

Ikke detaljer

Jullumstrø vil ikke gå i detalj om hva klienten har fortalt om hendelsen.

– Var blålysene på under kjøringen?

– Blålysene var ikke på da han kjørte.

– Hva slags oppdrag var han på?

– Jeg kan ikke si så mye om oppdraget han var på, men det er en del av kjernen i saken.

– Han har vært uten sertifikat siden dette skjedde, hva slags konsekvenser har det hatt?

– Det er klart at for en politimann å ikke kunne kjøre bil er en påkjenning i arbeidssammenheng. Hvorvidt det blir et tema i retten, får vi ta når den tid kommer.

  • Rettssaken er berammet til 8. mars.