Nortura og Rema 1000 har samarbeidet om å utvikle produktserien basert på Vega-gris.

– Med Edelgris fra Vega, foret på tang fra Helgelandskysten, slaktet på Bjerka, og skåret, foredlet og pakket i Målselv, er dette stolt nordnorsk lokalmat vi lenge har gledet oss til å lansere, sier produktsjef i Nortura Kjøttcompagniet Guri Sandven i en pressemelding.

For det er Algea, firmaet med tangfabrik i Brønnøysund, som leverer tangmelet til fôrblandingen grisen får.

Lokal mat

Det er stolte representanter for samarbeidspartnerne Brønnøysunds Avis møter fredag formiddag.

- Dette er en stor og fin sak, ikke bare for landbruket her på Helgeland men også i Nord-Norge. Dette er et klassisk eksempel på at alle aktører drar i samme retning. Grisene blir produsert på Vega blant de flotteste omgivelsene vi har å by på i Nord-Norge, sier tilførselsleder i Nortura Arne Flatmo.

Han framhever at det styrker den politiske legitimiteten til landbruket i Nord-Norge å la maten bli produsert i landsdelen.

- At vi kan videreforedle det vi produserer i landsdelen og at vi ikke bare blir en råvareprodusent for Sør-Norge, det tror jeg er veldig viktig.

Den nye produktserien vil kun være tilgjengelig hos Rema 1000 og kun i Nord-Norge.

- Verdens flotteste område

Kjøpsmann ved Rema 1000 i Brønnøysund Sigleif Mork forteller at han er stolt av å kunne være med å fronte lokal mat og lokale arbeidsplasser.

- Jeg synes, som kjøpsmann i Rema, at det er ekstra artig at vi får lokale bønder til å produsere griser, men også at vi støtter tangfabrikken. Det er en vinn/vinn-situasjon for alle involverte, sier Mork.

Mork synes det er fint at grisene vokser opp i Vega.

- De vokser opp i verdens flotteste område!

Foret med tang

Slaktegrisprodusent og tillitsvalgt i Nortura Bente Børsheim forteller at grisene blir foret med tangmel i maten i løpet av den senere delen av livet.

- Det blir tilført litt tangmel i kraftforet mot slutten av livene deres. Det skal være prikken over i-en for dem. Det er en del vitaminer og mineraler i tangmelet som visstnok skal være bra for både dyr og mennesker.