Høyres stortingsrepresentant Margunn Ebbesen mener Bindal kommer styrket ut av en sammenslåing med Nærøy, Leka og Vikna.

- Det viktige er at de nye kommunene settes i stand til å sikre fullverdige og gode tjenester for innbyggerne i framtiden. Det er målet med kommunereformen. Hvor kommunegrensen går betyr ingen ting for meg. Det har blitt for mange følelser i debatten istedenfor å se på innbyggernes beste. Det ble ikke sammenslåing på Sør-Helgeland. Men Bindal burde ha tatt innover seg muligheten for en sammenslåing sørover og gjort sonderinger før, sier Ebbesen.

Forhandlinger med de tre andre

Bindaling og stortingsrepresentant fra Ap, Lisbeth Berg-Hansen, går langt i å love omgjøring av tvangssammenslåingsvedtakene, dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

Ebbesen tror ikke det blir noen omkamp.

- Ap vingler i alle spørsmål og jeg tror de får stor motstand hos sine egne. Det er så mange innspill fra ordførere og kommunepolitikere fra Ap som sier at kommunereformen er viktig for å sikre gode tjenester, framholder Ebbesen.

Høyre-representanten oppfordrer bindalspolitikerne til å heve blikket og se framover.

- Nå er det nye kommunekartet tegnet. Bindal har et utstrakt regional samarbeid sørover med helse, politi, renovasjon og havn for å nevne noe. Det nærmeste tettstedet er Kolvereid. Nå handler det om å forhandle seg fram til en best mulig avtale for innbyggerene, sier hun.

- Kan beholde mva-fritak på strøm

Ebbesen mener det er mulig å få med seg momsfritak på strøm og andre nordnorske goder.

- Jeg har forståelse for at bindalingene vil fortsette å være nordlendinger. Men statsråd Jan Tore Sanner sa tidlig i prossesen at å få med goder er en del av løsningen. Bindal har ikke mistet noe og det er sannsynlig at de får med seg momsfritak på strøm. Det går også an å ha interne grenser for det innad i kommunen. Avtalen skal leveres til kommunalministeren som skal se på kriteriene, sier Ebbesen.

Hun ser lyst på framtiden for en storkommune i Ytre Namdal.

- Det blir en fantatisk flott og slagkraftig oppdrettskommune som vil gi gevinster til bindals befolkning, framholder Margunn Ebbesen.

Mens Berg-Hansen og Ap varsler omkamp bebuder Ebbesen og Høyre nye runder med sammenslåing.

- Kommunereformen fortsetter. Den er ikke slutt med dette. Målet er å sikre fullverdige og gode tjenester for innbyggerne, sier Margunn Ebbesen.