Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen er sterkt misfornøyd med nyheten om at stortingsflertallet ved Høyre, Frp og Venstre har blitt enige om at Bindal skal tvangsinnlemmes i en ny storkommune i Ytre Namdal.

- Dette er en trist dag for Bindal. Jeg er sterkt imot dette og mener Bindal vil stå seg best alene. Men jeg finner trøst i at KrF, i likhet med Ap og Sp, er imot tvangssammenslåingsdelen i avtalen. Det er snart valg, og vi er enige om å gi "tvangsekteskapene" mulighet for opplsøing. Så løpet er ikke kjørt, for vedtaket om sammenslåingen skal ikke tre i kraft før 2020, sier Berg-Hansen.

- Løftebrudd av Sanner

Ap-politikeren, som er inne i sin siste periode på Stortinget, sier hun føler seg lurt.

- Som bindaling føler jeg meg lurt. Regjeringen og Jan Tore Sanner har sagt at tvang bare skulle brukes unntaksvis, og i tilfeller der en kommune som ligger inneklemt blokkerer en sammenslåing med andre som sier ja. Den lovnaden er brutt i vårt tilfelle. Nærøy har sagt ja, men Vikna, Leka og Bindal har alle gått imot. Og Bindal ligger i ytterkant, påpeker hun.

Vedtaket gjør også Bindal flyttes til Trøndelag.

- Jeg vil ikke bli trønder, med de konsekvensene det får. Blant annet ved at vi mister momsfritaket på strømmen som dermed blir 25 prosent dyrere. Vi er en kratfkommune og det er et gode som kommer innbyggerne mindre til gode i en storkommune, sier Berg-Hansen.

- Ulogisk

Bindal er sørvendt når det gjelder sykehus, politi, handel og idrett blant annet. Men Berg-Hansen mener like vel at det vil bli vanskelig å være bindaling i Trøndelag.

- Det finnes ingen logikk i at vi skal til Trøndelag. Hvor ideen kommer fra forstår jeg ikke, Bindal er en liten utkantkommune i Nordland, men vi vil bli en pygmé i det nye Trøndelag. Regionsamarbeidet på Sør-Helgeland fungerer godt. Jeg opplever også stor støtte og stort engasjement fra Bodø, og har ikke tall på hvor mange ganger fylkesråden for næring har vært på besøk de siste årene, etter at hjørnestensbedriften Bindalsbruket ble lagt ned. Selv om det er kortere til Steinkjer og Trondheim, så snakker vi om helt andre størrelser. Bindal vil uansett være en grensekommune, men vi blir mye mer utkant i Trøndelag, sier hun.