En mann i femtiårene fra Ytre Helgeland er i Alstahaug tingrett dømt til 21 dager betinget fengsel for å ha kjørt uten førerkort fire ganger. Han får også bilen beslaglagt, og må betale en ubetinget bot på 15.000 kroner.

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen da han møtte i retten.

Ville ikke gi fra seg førerkort

Mannen ble fratatt førerkortet i 2014. Etter dette dro lensmannen og en politibetjent hjem til ham for å gjøre ham kjent med vedtaket, og for å hente førerkortet rent fysisk. Da skal han ha nektet å utlevere det, og gitt uttrykk for at han ikke kom til å forholde seg til dette.

Alstahaug tingrett mener det bevist utover enhver rimelig tvil at mannen kjørte uten førerkort fire ganger, slik det fremgår av tiltalen. Forholdene fant sted mellom september 2015 og desember 2016 i Alstahaug, på Dønna og på Herøy.

Sett to ganger av politimann

Første gang mannen ble sett bak rattet var i Alstahaug. Politibetjenten som hadde vært hjemme hos ham fulgte ham fra fergeleiet på Søvik til Sandnessjøen sentrum. Retten festet ikke lit til tiltaltes forklaring om at en kamerat av ham kjørte, og dømte ham.

Andre gang ble han stanset av samme politibetjent på Dønna, med passasjer i bilen. Politibetjenten fikk denne gangen tatt fra mannen førerkortet fysisk, og han fikk kjøre hjem under oppsyn av politibetjenten. Mannen erkjente kjøringen, og ble dømt.

Stanset av lensmann

Tredje gang ble mannen stanset på Herøy av en lensmann. Denne gangen hadde han også passasjer med i bilen. Politiet hadde ifølge dommen fått flere henvendelser over tid fra innbyggere på Dønna om tiltalte, og lensmannen observerte at tiltalte satte seg inn i bilen på førersiden.

Lensmannen kjørte et stykke videre, for å se om tiltalte kjørte, og stanset tiltalte da han kom kjørende forbi. Retten festet lit til lensmannens forklaring, og dømte ham også for dette tilfellet.

Fjerde gang var en kvinne på Dønna vitne til at mannen kjørte bil. Dette vitnet var kjent med at tiltalte ikke skulle kjøre bil, og hadde snakket flere ganger med ham om det. Tiltalte nektet for å ha kjørt, men retten festet lit til forklaringen til kvinnen, og dømte ham også for dette tilfellet.

– Retten legger til grunn at tiltalte ved samtlige overtredelser handlet forsettlig med viten og vilje, skriver dommerfullmektig Tarjei Magnus Hugaas i dommen.

Retten mener tiltalte viste godt at han ikke lovlig kunne kjøre bil, og at han valgte å ikke forholde seg til det.

– Total mangel på respekt

Strafferammen for kjøring uten førerkort er fengsel inntil ett år. Normalt vil ett tilfelle være et bøteforhold.

– I denne saken er det svært skjerpende at det gjelder fire tilfeller, hvorav tiltalte ved flere anledninger hadde med [passasjer]. Det dreier seg også om lange kjøreturer. Tiltalte har utvist et fast forsett over tid. Han har utvist total mangel på respekt for vegtrafikklovens bestemmelser, og satt sitt eget og andres liv i fare.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 21 dager ubetinget fengsel, men retten mener at straffen kan gjøres betinget, siden tiltalte ikke er dømt for lignende forhold før. Retten dømmer ham til en ubetinget bot på 15.000 kroner som en «markert og følbar reaksjon».

Inndrar bilen

Påtalemyndigheten la ned påstand om å inndra mannens bil. Mannen forklarte retten at bilen er solgt til en annen, men at papirene ikke var ordnet. Dette ble han ikke trodd på, og retten besluttet å inndra bilen. Den mener at inndragning av bilen anses å være nødvendig av hensyn til effektiv håndheving.

Mannen må også betale 1.500 kroner i saksomkostninger.