Ifølge Aftenposten har regjeringen, etter intense forhandlinger, blitt enige om å slå sammen 13 norske kommuner ved tvang. KrF skal ha tatt dissens, og Høyre, Frp og Venstre har kommet til enighet.

Blant de 13 kommunene som skal slås sammen med tvang er Nærøy, Leka og Bindal som slås sammen med Vikna i henholdsvis Nord-Trøndelag og Nordland. Den nye storkommunen skal hete Ytre Namdal.

Ordfører Helstad: - Jeg er ikke klar for å bli trønder

Ordfører Britt Helstad (Ap) i Bindal har visst om sammenslåingsplanene siden lørdag, og fikk bekreftet at tvangssammenslåingen er et faktum tirsdag. Hun sliter likevel med å sette ord på hva hun føler når BAnett tar kontakt tirsdag. Det var ikke positive ord hun letet etter:

- Dette er meningsløst. Udemokratisk. Jeg synes dette er kjempetrist. Vi bor i et demokratisk land, men så er det altså noen her som skal overstyre. Noen som vet bedre. Det vi har gjort selv betyr ingenting. I realiteten er dette tre kommuner som blir tvunget sammen med den fjerde. Bindal har sagt nei, Leka har sagt nei og Nærøy og Vikna ble ikke enige om den siste avtalen som ble foreslått, sier Helstad.

Hun minner også om at sammenslåing av Bindal med namdalskommunene i sør også innebærer at bindalingene flyttes ut av fylket sitt. Det faller ikke i god jord i Bindal.

- Jeg er ikke klar for å bli trønder. Hadde vi vært det, hadde vi jobbet den veien. Vi vet hva vi får hvis vi går til Trøndelag, og vi vet hva vi har her i Nordland. Det er en grunn til at Bindal har sagt at vi ønsker å være nordlendinger, sier Helstad.

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen hadde følgende ironiske kommentar til nyheten på facebook:

"Endelig kan jeg også synge i lag med Åge ; Æ e trønder æ. Synd at vi må tvinges til det. Må vel takke vår "nabo" Trine Skei Grande. PS. Vet at ironi og sarkasme er vanskelig på sosiale medier....."

Ordfører Helstad mener regjeringspartiene har et tynt grunnlag for sin beslutning.

- KrF er ikke med, så det er med knappest mulig flertall de gjør dette. Det er betenkelig, ufattelig. Framover nå må vi stille de gode spørsmålene. Jeg undrer meg over om regjeringen har svar, det blir spennende å se. Hva er begrunnelsen for dette?

Vil kjempe for omgjøring

Ordføreren satt i årsmøte i Bindal Arbeiderparti da BAnett ringte. Ifølge Helstad er valgkamp-ånden foran høstens stortingsvalg nå tent for alvor.

- Vi har et valg å vinne. Arbeiderpartiet har sagt at tvangssammenslåing kan ankes og omgjøres hvis de kommer til makten. Vi vil jobbe for å få dette omgjort, sier Britt Helstad.

Hun mener hele prosessen har vært merkelig, preget av lite eller ingen informasjon. Selv vet hun ingenting om det praktiske rundt regjeringens tvangssammenslåingsplan.

- Følger vi resten av kommunereformen, så skal vel dette gjennomføres innen 2020. Men vi er ikke informert om noe som helst. Vi vet ikke hva det innebærer. Vi har registrert at Sanner (kommunalministeren) har lovet at vi skal få beholde momskompensasjonen på strøm for halvannet år siden, annet enn det vet vi ikke annet enn at vi er sammenslått.

- En hån mot demokratiet

Ordfører Amund Hellesø (Ap) i Vikna sier til Namdalsavisa at tvangssammenslåing er meningsløst, og kaller regjeringens prosess en hån mot demokratiet.

– Det er helt i orden at Stortinget bruker makt, men hvorfor brukte de da mange millioner kroner på å plage lokalpolitikere med å kjøre lokale prosesser på dette dersom de ikke skulle følge rådene?

- Høyre har advart

Tidligere ordfører Petter Bjørnli, som representerer Høyre i Bindal kommunestyre, kommenterte ryktene om tvangssammenslåingen slik på facebook i helgen:

- Dette har vi hele tiden advart mot kunne skje. Opposisjonen har flere ganger prøvd å få AP til å gå inn i forhandlinger med kommunene sør for oss for å være best mulig forberedt i tilfelle det kom på tale med kommunesammenslåing. Vi er blitt klubbet ned fra talerstolen. Nå står vi helt på bar bakke, ingenting er avklart mht intensjonsavtaler, så vi vet ingenting om hvilke vilkår innyggere i Bindal vil få når vi skifter fylke. Her er moms på strøm, andre vilkår for landbruket, ambulansetjeneste, konsesjonskraftavtale med fylkeskommunen som utgjør flere millioner i inntekt for kommunen. Sannsynligheten for at vi mister ambulanse og legevakt er stor dessverre. Men Arbeiderpartiet har stukket hodet i sanden og latt som om kommunereformen ikke fantes. Dessverre.

Følgende kommuner skal, ifølge Aftenposten, tvangssammenslås:

  • Spydeberg og Eidsberg - sammen med Askim og Hobøl

  • Fet, Skedsmo og Sørum

  • Lindesnes, Mandal og Marnadal

  • Søgne, Kristiansand og Sogndalen

  • Balestrand og Leikanger slås sammen med Sogndal til Sogn kommune

  • Haram slås sammen med Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog

  • Ørland slås sammen med Bjugn

  • Vikna, Nærøy, Leka og Bindal blir nye Ytre Namdal kommune

Endringen vil innebære, når frivillige sammenslåinger tas med, at Norges 428 kommuner vil bli redusert til 363.

19 fylker blir til 10

Aftenposten melder også i kveld at regjeringspartiene snart vil ha en avtale på plass om fylkessammensetningen i Norge, og at dette vil innebære store endringer.

Ifølge Aftenposten vil følgende skje fra 1. januar 2020.

  • Buskerud, Akershus og Østfold slås sammen til én region rundt Oslo som kan bli kalt Viken.

  • Hordaland og Sogn og Fjordane har sagt ja til hverandre, og blir til Vestlandet.

  • Rogaland får stå alene.

  • Telemark og Vestfold blir til én region, selv om begge helst også ville ha med seg Buskerud. Navnet er ikke avklart.

  • Hedmark og Oppland blir region Innlandet, selv om begge sa nei til hverandre.

  • Sør- og Nord-Trøndelag har allerede fattet positive vedtak, og går sammen til Trøndelag.

  • Møre og Romsdal ønsker å stå alene. Det får fylket lov til.

  • Aust- og Vest-Agder er enige om en sammenslåing, og slås sammen til Agder.

  • Nord-Norge overlates til Regjeringen å vurdere. De fire partiene ber Regjeringen sette i gang en prosess der det brukes litt tid på å finne en inndeling i én eller to regioner – enten Nordland/Troms og Finnmark, eller alle tre fylkene sammen til én region.

  • Oslo får stå alene.